Sve manje novca u RS, dugovi dolaze na naplatu

Sve manje novca u RS, dugovi dolaze na naplatu

„Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o zaduženju, dugu i garancijama, većina u Narodnoj skupštini je Vladi omogućila zakonski okvir u kojem može donijeti odluku o pojedinačnom zaduženju bez rasprave i odluke Narodne skupštine.

Očigledno je da je ova izmjena predstavljala pripremu za izlazak na Londonsku berzu i najveće pojedinačno zaduženje koje se planira do 700 miliona KM“, kaže poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike  Srpske Jelena Trivić.

Trivić kaže da ono što u Vladi očigledno nisu razmotrili, ne znaju ili ne žele da znaju, jeste da po Ustavu Republike Srpske, Narodna skupština ima nadležnosti nad zajmovima i zaduženjima Republike Srpske, te se postavlja pitanje ustavnosti posljednjih izmjena navedenog zakona kojim je Narodna skupština razvlašćena donošenja odluka o pojedinačnim zaduženjima.

„Član 70 Ustava Republike Srpske kaže da Narodna skupština odlučuje o zaduženju Republike. Jasno je da će ustavnost izmjena i dopuna zakona morati da bude ispitana. Sve je urađeno potpuno netransparentno i očigledno je da smo obaviješteni tek kada je sve završeno. Ne vidim logiku da se trenutno izlazi na međunarodno finansijsko tržište, odnosno na Londonsku berzu, jer će se sigurno, zbog lošeg kreditnog rejtinga Republike Srpske, postići visoka kamatna stopa, a objašnjenje i argumentacija koju je u javnost iznio predsjednik Vlade je zaista smiješna i neubjedljiva.“, ističe Trivić.

Trivić kaže da dug Republike Srpske ubrzano raste prethodne dvije godine:

„To se naravno sve pravda koronom, međutim ono što nama dospijeva na naplatu, a to su krediti dizani i prije korone, govori da ćemo u ovoj godini vraćati ogromnu ratu kredita od oko 800 miliona, a u narednoj oko milijardu i dvjesto miliona KM, dok redovni budžetski prihodi ne mogu preći 1,9 milijardi, što govori da nama ostaje sve manje novca kada se izvrše dugovi. Dakle, na to sve dodatno i netransparentno se zadužujemo za iznos koji će biti više stotina miliona KM, što je katastrofalno“, kaže Trivić.

Izvor: vijesti.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter