Sve je -zapelo- oko stana u Dubaiju: Drzak i primitivan napad Nenada Nešića na novinarku N1 (Foto/Video)

Sve je -zapelo- oko stana u Dubaiju: Drzak i primitivan napad Nenada Nešića na novinarku N1 (Foto/Video)

Predsjednik DNS-a Nenad Nešič ponovo je pokazao svoje pravo lice, drskost i bahatost kada je na konferenciji za novinare svoje partije drsko i primitivno napao novinarku N1 televizije Snežanu Mitrović.

Umjesto da odgovori na pitanje koje je novinarka pristojno postavila, on je počeo da je napada na ličnoj osnovi, ulazi u privatni život, te nisko provocira zbog činjenice da je njen brat Stevan Salatić portparol SDS-a.

Sve se dešava samo par dana nakon obilježavanja Dana slobode medija, i ovaj Nešićev istup je za svaku osudu.

Političari moraju da poštuju novinare, bez obzira iz kog medija dolazili i da polože račune narodu umjesto što bahatošću i primitivizmom pokušavaju vršiti pritisak i spriječiti da javnost sazna važne detalje o njihovim potezima i zloupotrebama.

Pročitajte saopštenje Udruženja novinara BiH koje je osudilo napad Nenada Nešića a koje prenosim u cjelosti:

OSUDA Nenad Nešić verbalno napao novinarku N1 Snežanu Mitrović

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije iz Banjaluke.

Na pitanje novinarke da li poput Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno je napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu porodicu, navodeći da je brat novinarke portparol u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju. Nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagovali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao sa napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i lični integritet.

Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditovati i poniziti na ličnoj osnovi. Zabrinjavajuće je da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke.

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća političare i sve druge javne zvaničnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga. Međutim, pokušaji diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki nikako ne mogu biti politički „argument“ ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost!

Skrećemo takođe pažnju na nedavnu javnu reakciju Upravnog odbora BH novinara zbog neprimjerenog ponašanja predstavnika vlasti u Sarajevu koji su se na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene. Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrovano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici, saopšteno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari – Linija za pomoć novinarima.

Novinarka Snežana Mitrović povodom 3. maja govorila je za BUKA specijal. Ona je tada rekla da je bilo momenata da nakon određenih snimanja popije tabletu za smirenje.

„To su momenti kad ti treba pauza. Da sam osjetila pritisak po moj život nisam. Svi ti ljudi kojima se ne dopada to što vi pitate utiču ukupno na javno mnijenje, podstiču svojim odgovorima, svojim targetiranjem i uvredama nekog drugog ko nije dovoljno informisan da učini neku vrstu krivičnog djela“, rekla je Snežana.

Odnos političara prema novinarima:

Dodik: Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom dolaska ispred zgrade Tužilaštva BiH kroz prozor službenog automobila pokazao je srednji prst prisutnim novinarskim ekipama. Ovo je samo još jedan primjer Dodikovog nepoštovanja novinara koje često vrijeđa.

Nikšić: Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nedavno je zaustavio novinarku N1 Sunčicu Šehić na izlazu iz sale nakon press konferencije, hvatajući je za ruku, te joj više puta ponovio da je „jadna“ zbog pitanja koje je postavljala na press konferenciji. Pitanja reporterke Šehić nisu svidjela ni predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću koji je ovoj novinarki, između ostalog, rekao da je „nervozna“ i „ljuta što je napustila TVSA“ pa se zato, kako je zaključio Konaković, „na njemu iživljava“.

Umičević: Član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, predsjednik Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema Marinko Umičević verbalno je napao novinarku portala CAPITAL Bojanu Ninković i uputio niz najprizemnijih uvreda i psovki na račun glavnog urednika Siniše Vukelića.

Umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, predstavnici vlasti i političkih partija koje su dio vladajuće koalicije, ali i opozicije, sve češće reaguju uvredama i nipodaštavanjem novinara i novinarki koji samo traže odgovore na pitanja o temama od javnog interesa koje se direktno tiču građana cijele BiH.

Pogledajte snimak dijela konferencije za novinare sa drskim provokacijama Nenada Nešića na račun novinarke N1 televizije Snežane Mitrović…

 

Piše: Nebojša Vukanović
Video: Insajder.in/Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter