Superboul – sveta reč američkog sporta

Superboul – sveta reč američkog sporta

Tokom noći između nedelje i ponedeljka od 00:30 časova po našem vremenu na programu je najveći sportski događaj u SAD – Superboul.

U ovogodišnjem finalu NFL lige u ledenom Mineapolisu će igrati najdominantniji tim ovog veka Nju Ingland Petriotsi i ekipa koja na titulu čeka od 1960. Filadelfija Iglsi.

Oba tima su do finala stigla sa po 15 pobeda i tri poraza u tekućoj sezoni, a oba se oslanjaju na svoje kvoterbekove, Petsi na MVP-ja sezone Toma Brejdija, a Iglsi na Nika Folsa.

I dok je Brejdi već 18 godina konsntatno glavna uzdanica Patriota, Fols je otkrovenje plej-ofa jer su već svi otpisali Iglse nakon povrede Karsona Venca, uprkos najboljem učinku u konferenciji.

Fols je prvo pouzdanom kontrolom napada krunisao sjajnu igru odbrane u pobedi nad prošlogodišnjim učesnikom SB Atlanta Falkonsima sa 15:10, a onda eksplodirao u finalu NFC bacivši tri tačdauna u ubedljivom trijumfu nad Minesota Vajkingsima 38:7. 

S druge strane, Brejdi je u 40. godini proglašen za najboljeg igrača sezone, po čemu je najstariji u istoriji NFL. Bacio je 4.577 jardi, 32 tačdauna i osam presečenih lopti u svojoj 18. sezoni u NFL. 

Igra osmi put u Superboulu, koji je do sada osvojio pet puta. Navijači najviše raduje činjenica da osim već dugo povređenog Venca, oba tima u meč ulaze sa sastavima koji su standardni u plej-ofu. 

Glavni adut Iglsa uz Folsa i odbranu je i tajt-end Zek Erc, najbolji hvatač tima sa osam tačdauna ove sezone.

S druge strane, i Petsi konačno mogu da se maksimalno oslone na svoju "zver" na TE poziciji Roba Gronkovskog (1.085 jarde, 8TD), a odličan je i raninbek Dion Luis sa šest istrčanih TD. 

Dva tima postižu identičan broj poena po meču – 28,6, Petsi osvajaju nešto više jardi (406-380), uglavnom zahvaljujući Brejdiju. 

"Tu su Tom i još desetorica momaka na terenu. Ne možemo se koncentrisati samo na jednog čoveka, ako želimo pobedu. Moramo se fokusirati na ceo njihov napad, jer oni imaju nekoliko fantastičnih igrača. Moramo biti svoji. Moramo raditi ispravno sitne stvari, ne smemo pobediti sami sebe", oprezan je uoči utakmice defanzivni tekl Iglsa Flečer Koks. 

Iglsi su do sada tri puta bili šampioni, ali nijednom nisu slavili u Superboul eri. Dva puta su gubili finale, 1980. i poslednje 2004. u kojem su poraženi upravo od Petsa. 

Zbog toga će svakako biti pod većim pritiskom od rivala iz Bostona. SB LII Petriots – Igls počinje u 00:30 časova.

 

Foto: GettyImages

Izvor: B92