Sumrak MUP-a Republike Srpske se nastavlja - Dno dna: Monstrum Darko Ilić stručni savjetnik ministra Karana?


Sumrak MUP-a Republike Srpske se nastavlja - Dno dna: Monstrum Darko Ilić stručni savjetnik ministra Karana?

Javno pitam: o čemu moralne nakaze Darko Ilić i Sretoja Vujanović mogu savjetovati ministra Sinišu Karana? Zašto građani okorjelim kriminalcima moraju davati bruto plate oko 4.200 KM?

Nedavno su mediji plasirali informaciju kako u novoj vladi jedino ministar Siniša Karan nema angažovanih savjetnika. Normalno, bez znanja da u Službi ministra postoje radna mjesta "stručni savjetnik" na kakva ministri po svom nahođenju raspoređuju zaposlenike MUP-a. Po Zakonu zaposlenih u MUP RS ovakvim savjetnicima dodijeljen je platni kojeficijent 38,74, koji se množi sa 100 KM i sa naknadom na radni staž njihova bruto plata iznosi oko 4.200 KM. Neto iznos prelazi 3.000 KM. 

Po nepotvrđenim informacijama ministar Karan je za "stručne savjetnike" postavio evropskoj i čak svjetskoj javnosti dobro poznatog kriminalca i monstruma Darka Ilića, te u prijedorskoj regiji po zlu upamćenog Sretoju Vujanovića. Sa njima kancelariju dijeli SVEŠTENIK kog je iz opet njemu znanih razloga kao savjetnika zaposlio bivši ministar Dragan Lukač. Ovakva kombinacija upućuje na traganje za načinom izbjegavanja onozemaljske kazne za inače neoprostive grijehe.

Obzirom da je riječ o informacijama od opšteg značaja nadam se ministrovom opovrgavanju prednjih navoda ili obrazloženjima u slučaju njihove vjerodostojnosti. Znamo da je ministar doktor pravnih nauka sa respektabilnim radnim iskustvom u policijskim agencijama, pa je zaista zanimljivo doznati kakva to specifična znanja imaju njegovi "stručni savjetnici" poput Ilića ili Vujanovića. 

Darko Ilić ima dokazane "kompetencije" kako Upravu za organizovani i teški kriminal pretvoriti u kriminalnu organizaciju koja ubija, prometuje drogom, reketira, plačka, pere novac... Na planu zataškavanja zločina ili fingiranja ubistva zadesnom smrću kao u slučaju Davida Dragičevića nije se "proslavio" pošto je narod masovno provalio njegove "kriminalističke verzije". U bar stotinu tekstova objašnjavao sam kakva okorjela kriminalčina je Darko Ilić, pa ne bih dužio na tu temu.

Kada je riječ o "stručnom savjetnuku" Sretoji Vujanoviću ministra možda zanimaju njegova pozamašna iskustva na planu progona ljudi koji ukazuju na kriminalizaciju policije. Na mom primjeru baš se iskazao do nivoa saizvršilaštva u produženom krivičnom djelu "Mučenje i drugi oblici surovog i nečovječnog postupanja". Ukoliko ministar Karan ima sadističkih sklonosti u Vujanoviću je našao odličnog savjetnika.

Možda je ministrova namjera slanja nepisanih poruka različitim subjektima? Primjera radi Tužilaštvu BiH i policiji da Ilić uživa njegovu zaštitu oko istrage ubistva Davida Dragičevića? Ili da je Vujanović zaštićen oko istrage ubistva načelnika Radenka Bašića? Tužilaštvo BiH razotkrilo je ulogu prijedorskog inspektora Dejana Jurišića u ovom zločinu, a što se tiče MUP-a Republike Srpske njegove kolege nisu "valjale" drogu zajedno sa Daliborom Railićem i saučestvovale u organizovanom kriminalu. Bar po izostanku procesnog djelovanja protiv istih od strane poslodavca.

Prijedorčani masovno znaju kakvim sve kriminalom su se decenijama bavili pojedini rukovodioci i pripadnici policije, pa kako je zločinaštvo kulminiralo ubistvima Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića. Sad mogu vidjeti kako ministar tretira one najodgovornije za zastrašujuće posljedice, bar sa pozicija formalnih odgovornih lica, prethodne načelnike Dalibora Ivanića i Sretoju Vujanovića. Priviliguje notorne idiote!

Ovde odavno nema naivnih, pa tako treba protumačiti i nova postavljenja u PU Prijedor i par drugih organizacionih jedinica, a vidimo da daljih i sistemskih promjena na nivou ministarstva neće biti. Dragan Milojica i drugi novopostavljeni rukovodioci prijedorske policije već su ovako korišteni za gašenja eskalacija kriminala. 

Pisao o ranijim istragama i procesuiranjima okorjelih bitangi na čelu policije, kakva su jednako ovako uznemirila javnost, te kako sam više njih bukvalno otjerao iz službe ili Prijedora. Tada su iste ove mlade i neokaljane profesionalce postavljali na odgovorne funkcije, ali ih i smjenjivali čim se bura stiša. Potom su vraćali stare ili postavljali nove bitange sa jasnim zadatkom - uspostavljanja sprege sa organizovanim kriminalom. 

Punih je 16 godina od kako sam otvoreno zaratio sa udruženim kriminalčinama poput Gorana Mikanovića, Darka Ilića, Nedeljka Lubure i ostatka poznate bande, tako da ministar Karan teško može izvesti nešto šta njegovi prethodnici nisu činili. Pregrmio sam Stanislava Čađu, Radislava Jovičića i Dragana Lukača u koordinaciji sa Gojkom Vasićem i Darkom Ćulumom, tako da me ministar Karan ne može iznenaditi čak i sa "stručnim savjetnicima" poput Ilića i Vujanovića.

Elem, svakako sam najavio javne istupe i proteste, pa ćemo ove i brojne druge probleme mnogo detaljnije razjasniti. Argumentovano i javno. Hoće li se ministar Karan poput njegovih prethodnika kriti iza zidina i obezbjeđenja, a protiv mene zloupotrebljavati policiju pokazaće vrijeme i konkretna djela, kao u slučaju spornih postavljenja savjetnika.

Kako prednje rekoh: ima mogućnost demantovanja ili tumačenja mojih navoda, pa čak i pravnu obavezu obzirom da policija nije njegova privatna prćija. Ukoliko građani Republike Srpske za bruto primanja Darka Ilića ili Sretoje Vujanovića svakog mjeseca moraju izdvojiti po 4.200 KM imaju pravo znati i o čemu tačno "savjetuju" ministra. Svi znamo u čemu su posebno "stručni", a to je već nešto šta ljude ozbiljno uznemirava. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter