Sultan od Laktaša ima budžet veći od 62 grada i opštine u Srpskoj - Vučić, Milo i ostali -sirotinja- (Foto)


Sultan od Laktaša ima budžet veći od 62 grada i opštine u Srpskoj - Vučić, Milo i ostali -sirotinja- (Foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik raspolagaće većim godišnjim budžetom nego 62 lokalne zajednice u Srpskoj.

Samo Banja Luka sa budžetom od 169,7 miliona i Bijeljina sa 70 miliona maraka ove godine su imale veći budžet od predsjedničkog, dok su svi ostali gradovi i opštine raspolagali sa manje sredstava nego što će novi/stari predsjednik RS moći dogodine da dijeli po svom nahođenju. Kada je riječ o preostalim gradovima, budžet Prijedora je 51,3 miliona, Doboja 49,3, Trebinja 39,5, Zvornika 34,7, Laktaši 28,5 i Dervente 27,3 miliona KM, dok sve ostale lokalne zajednice imaju višestruko manji budžet od predsjednika Srpske.

Pored ovih podataka, interesantno je da se budžet predsjednika Republike Srpske od drugog dolaska SNSD-a na vlast 2006. godine, pa do ove godine povećao sa jedva nešto više od 2,2 na skoro 56,5 miliona maraka.

Budžet kojim je raspolagao Dragan Čavić u posljednjoj godini predsjedničkog mandata, 2006. godini, iznosio je 2,2 miliona KM, a već u 2007. godini kada je na funkciju predsjednika došao funkcioner SNSD-a Milan Jelić predsjednički budžet je povećan za 50 odsto ili na 3,2 miliona KM.

Poslije prerane smrti Milana Jelića u septembru 2007. godine održani su prijevremeni predsjednički izbori na kojima je pobijedio kandidat SNSD-a Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović je u decembru preuzeo funkciju, a u prvoj godini mandata, Vlada Milorada Dodika dala mu je budžet od 8,9 miliona KM. Od tih sredstava, više od pet miliona izdvojeno je za rekonstrukciju i uređenje Palate Republike u koju je iz Banskog dvora premješteno sjedište Predsjednika Republike Srpske.

Kuzmanović je 2009. godine raspolagao sa 4,9, a 2010. sa milion maraka više, odnosno sa 5,9 miliona KM.

FOTO: Capital

Nakon što je u oktobru 2010. godine u Palatu Republike po prvi puta uselio Milorad Dodik povećan je i budžet predsjednika za 2011. godinu na 10,9 miliona KM. Istim budžetom Dodik je raspolagao i 2012. godine, da bi mu 2013. i 2014. godine budžet bio smanjen na 8,9 miliona.

Dobijanjem novog predsjedničkog mandata u oktobru 2014. godine budžet je ponovo povećan na skoro deset miliona KM, odnosno na 9,9 miliona da bi se 2017. godine popeo na oko 10,7 miliona.

Na tom nivou je bio za vrijeme predsjedničkog mandata Željke Cvijanović, pa do jučerašnjeg usvajanja budžeta RS za 2023. godinu kada je novom/starom predsjedniku RS Miloradu Dodiku na raspolaganje dato čak 56,5 miliona KM.

CAPITAL je juče pisao da Dodik ima dvostruko veći budžet nego svi predsjednici susjednih zemalja i čak 17 puta veći budžet od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najznačajniji rast u budžetu predsjednika RS odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva Predsjednik RS je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu umjesto ovogodišnjih 956.500 KM predviđeno 30 miliona KM.

Piše: Darko Momić
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter