Suđenje Miloradu Dodiku: Zašto četvero tužilaca nisu temeljno ispitali dva svjedoka tužilaštva?


Suđenje Miloradu Dodiku: Zašto četvero tužilaca nisu temeljno ispitali dva svjedoka tužilaštva?

Vladimir Janković i Milka Devušić su bivši v.d. direktori Službenog glasnika RS koji su na tim funkcijama bili kratko, nakon čega su podnijeli ostavke. Mediji su u to vrijeme pisali da se nisu mogli nositi sa pritiskom zbog (ne)objavljivanja odluka OHR-a, ali o tome se ništa nije moglo čuti u sudnici jer ih tužitelji to nisu ni pitali. Jankovića su pitali zašto je podnio ostavku nakon samo dva dana, a Devušić o načinu objavljivanja propisa u Službenom glasniku RS

Tužilaštvo BiH završilo je sa saslušanjem svojih svjedoka na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Miloša Lukića, optuženih za neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH. Ostalo im je još da prezentiraju 60-ak materijalnih dokaza.

Optužnicu zastupaju tužioci Nives Kanevčev, Nedim Ćosić, Gordana Bosiljčić i Biljana Golijanin.

Podsjetimo, optužnica je Dodiku i Lučiću pročitana iz petog pokušaja. Do sada su saslušana tri svjedoka, a među njima su i v.d. direktori Službenog glasnika Milka Devušić i Vladimir Janković. Zanimljivo je da je Janković na toj poziciji bio svega dva dana, a na njegovo mjesto je došla Devušić koja je izdržala nešto duže, čak, 30 dana.

Janković je na dužnost stupio 17. maja, da bi dva dana nakon toga otišao na bolovanje i podnio ostavku.

Tužioci su mu postavili pitanje o razlozima ostavke na šta je odgovorio da je uvidio da ta funkcija nema veze sa njegovim obrazovanjem i da se nije vidio na toj funkciji, da je imao problema sa zdravljem i da je bio pod stresom. Negirao je da je to uradio pod pritiskom, a tužioci mu nisu postavljali dalja pitanja u tom pravcu.

Devušić je poziciju vršioca dužnosti obavljala 30-ak dana, a mediji su u to vrijeme pisali da se ni ona nije mogla nositi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

Tužitelji su joj u sudnici postavili samo nekoliko pitanja o načinu objavljivanja propisa u Službenom glasniku RS, te da li je moguće objaviti odluke bez potpisa v.d. direktora, na šta je potvrdno odgovorila. Nije joj postavljeno nijedno pitanje o razlozima ostavke, da li je bila pod pritiskom, ukoliko jeste ko je vršio pritisak i slično…

Zanimljivo je da je Devušić ostavku podnijela nakon što je trebala objaviti ukaz Milorada Dodika, ali da je nijedno od četvero tužitelja nisu pitali ništa oko toga.

Optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen za je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakonakoja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza. Podsjetimo da su ti zakoni propisivali da se na području RS neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti da će se u entitetskom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. izglasala Narodna skupština Republike Srpske, da bi ih Schmidt poništio 1. jula 2023., dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala. Isti dan je Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

Piše: Z. Đelilović
Foto naslovna: Adi Kebo/Zurnal.info/Milorad Dodik
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter