Sudbina dječaka porijeklom iz BiH šokirala Italiju

Sudbina dječaka porijeklom iz BiH šokirala Italiju

Drama 8-godišnjeg dječaka porijeklom iz BiH i dalje zauzima dosta prostora u italijanskim medijima.

Posjetimo, krajem decembra prolaznici i vozači primijetili su 8-godišnjeg dječaka koji na hladnoći sam luta ulicama gradića Carmagnolo u okrugu Torino.

Nije imao čak ni jaknu, samo tanki džemper, besciljno hodajući duž puta 128 rizikujući da ga pregaze vozila.

– Mama me više ne želi. Izbacila me iz kuće. Sada živi s drugim muškarcem, a ja tražim svoje rođake – skrušeno je rekao dječak zaprepaštenim policijskim službenicima koji su ga identifikovali nakon dojave građana.

Policajci su pronašli njegovu 28-godišnju majku, državljanku BiH, koja je potvrdila da ne želi dijete jer živi sa svojim novim partnerom. Objasnila je da dječak već neko vrijeme živi s djedom i bakom. 

U međuvremenu je otkriven otac dječaka, takođe državljanin BiH, protiv koga je (kao i protiv majke) podnijeta prijava napuštanja maloljetnog djeteta, prenosi Radio Sarajevo.

– Dovedite mi ga. To nije pas, pa da bude izbačen na ulicu, želim da živi sa mnom – rekao je otac italijanskim medijima.

Italijanske službe i mediji sumnjaju u iskrenost oca, smatrajući da želi izbjeći kaznenu prijave. Takođe, i otac, poput majke dječaka, živi u kamp prikolici u nomadskom naselju, što sigurno nije dobro okruženje za odrastanje traumatizovanog djeteta.

Stoga je izvjesno da nadležne službe neće vratiti dječaka biološkim roditeljima. Nakon izvještavanja italijanskih medija javile su se mnoge italijanske porodice zainteresovane za usvajanje dječaka.

Trenutno je dijete u dobrim rukama: Ide u školu, smješteno je u sigurnu kuću i čeka porodicu koja će ga prihvatiti i voljeti, sve ono što mu otac i majku nisu bili u stanju pružiti.


Izvor: Agencije