Sud zabranio -Drvo-eksportu- radove zbog kojih se imanje Zrnića ruši u provaliju (Foto/Video)


Sud zabranio -Drvo-eksportu- radove zbog kojih se imanje Zrnića ruši u provaliju (Foto/Video)

Osnovni sud u Prijedoru zabranio je "Drvo-eksportu" eksploataciju uglja i bilo kakve druge radove na jednom dijelu rudišta u selu Bistrica kod Prijedora.

Ovo je prva pobjeda mještana, koji se već skoro godinu dana bore protiv rudnika i protiv uništavanja svog sela.

Foto: Ustupljena fotografija

Kako je za Srpskainfo pojasnila advokatica Dragana Stanković, koja inače zastupa grupu nezadovoljnih građana, Sud je ustvari donio zaštitnu mjeru, kojom se eksploatacija uglja i drugi radovi zabranjuju u krugu od 10 metara od imanja Radovana Zrnića.

Foto: Ustupljena fotografija

– Kako su mještani i ranije upozoravali, ovo imanje se već mjesecima urušava zbog radova u rudniku, a radi se o privatnom posjedu koji čak nije ni dio eksploatacionog područja – rekla je Stankovićeva.

Zrnići su ranije upozorili da su im odroni već “progutali” više od 2 duluma zemlje koja se urušila.

Foto: Ustupljena fotografija

U znak solidarnosti sa komšijama, Bistričani su orgnizovali danonoćna “dežurstva” na imanju Zrnićevih, na samoj ivici provalije, stvorene iskopavanjima.

– Nećemo mrdnuti odavde. “Drvo eksport” koji ovde kopa ugalj, besprizorno i bez ikakvog prava, potkopava i uništava imanje. Čekamo, dakle, da i mi propadnemo u provaliju, možda će nas onda neko vidjeti i čuti – poručili su ranije Bistričani za Srpskainfo.

Istovremeno su mještani, koji smatraju da je rad rudnika nelegalan, tužili Republiku Srpsku, Grad Prijedor i “Drvo-eksport”, tvrdeći da im svi oni krše osnovna prava zagarantovana Ustavom Republike Srpske: prava na dom, zdravlje i zdravu životnu sredinu.

Foto: Ustupljena fotografija

Piše: Milkica Milojević
Foto naslovna: Ustupljena fotografija
Video: XSrpskainfo/XSrpskainfo
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter