Sud u Bijeljini četiri godine odugovlači donošenje presude u korist otpuštenog radnika (Dok.)

Sud u Bijeljini četiri godine odugovlači donošenje presude u korist otpuštenog radnika (Dok.)

Osnovni sud u Bijeljini nakon gotovo četiri godine nije u stanju da riješi predmet u kojem u radnom sporu radnik tuži firmu za neisplaćene plate, doprinose, bonuse kao proviziju za prodatu robu kao i za krivotvorenje potpisa.

Dragan Jokić iz Banjaluke u junu 2018. godine tužio je bijeljinsku firmu “Lupo Home Line” nakon što mu je ta firma “na zahtjev zaposlenog izdala rješenje o prestanku ugovora o radu”. Jokiću, koji je u “Lupo Home Line” radio kao komercijalista, je na njegov zahtjev, tako je makar zvanično objašnjenje, radni odnos prestao 7. maja 2018. godine. Jokić je navodno potpisao i izjavu kojom priznaje da je firmu oštetio za iznos od 70 000 maraka raznim malverzacijama kao i da se obavezuje da će pomenuti iznos vratiti firmi kako ne bi bio krivično gonjen.

Problem je što Jokić nikada ništa nije potpisao a što je utvrđeno detaljnim nalazom nakon vještačenja autentičnosti spornih potpisa koje je, u oktobru 2020. godine, obavio Forenzički centar za vještačenje dokumenata iz Banjaluke, grafolog Dane Branković.

“Sa mikroskopom u prikazanom markiranom dijelu sa elipsom utvrđeno je da su naknadno dodavane linije kod ispisivanja završnog i početnog slova J. To je prisutno u izvedbama spornih potpisa kada se sporni potpisi precrtavaju sa prethodno nekog izvedenog nespornog potpisa navedenog skriptora”, piše u nalazu vještaka koji je vještačio potpis radnika Dragana Jokića.


Foto: Nalaz vještaka grafologa

Vještačenjem je utvrđeno da su prikazane izvedbe precrtane sa nekog originalnog potpisa a da se taj originalni potpis nalazio kod lica koje je precrtavalo potpis.

Sud je prihvatio nalaz vještaka koji je detaljno objasnio kako su falsifikovani Jokićevi potpisi i na izjavi kojom priznaje da je otuđio novac i na riješenjima o sporazumnom prekidu radnog odnosa. Ipak, Osnovni sud u Bijeljini, sudija Selma Šaćirović u oktobru prošle godine donijela je rješenje o zastoju u konkretnoj pravnoj stvari na zahtjev tužene strane a što je neuobičajeno jer se predmet nalazi na kraju. Još je zanimljivije to što sudija Šaćirović nije odredila rok do kojeg može trajati zastoj. Prihvaćen je i zahtjev tužene strane za supervještačenjem, pored već prihvaćenog nalaza relevantnog vještaka.


Foto: Odluka o zastoju u predmetu

Iz Osnovnog suda u Bijeljini nisu željeli da komentarišu najavu advokata tužioca, Dragana Stupara, da će protiv sudije Selme Šaćirović podnijeti prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS Bosne i Hercegovine. Nisu odgovorili ni na pitanje zašto je određen zastoj u predmetu kao ni da li je nepostupanjem suda, na ovaj način, tužiocu Draganu Jokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i postupak i suđenje u razumnom roku. Sud smo pitali i da li na ovaj način izlaze u susret tuženoj strani.

“Ovim putem Vas obavještavamo da se nepravosnažne odluke ovog suda ne komentarišu, odnosno ne daju izjave po takvim predmetima kao i da isključivo ovlašćenje postupanja po navedenom predmetu ima samo postupajući sudija”, piše u kratkom odgovoru iz Osnovnog suda u Bijeljini.

Dragan Jokić, za Gerila info, kaže da je otkaz dobio poštom, na kućnu adresu sa svojim potpisom. Potvrđuje da ništa nije potpisivao kako je utvrdio i vještak grafolog.

“Ne razumijem sud i sudska pravila, šta im je još neophodno da završe ovaj radni spor koji traje već gotovo četiri godine pored svih dokaza. Inače je praksa da takvi sporovi traju oko dvije godine. Kako je moguće da Sud donese odluku o obustavi slučaja bez prava na žalbu”, kaže Dragan Jokić iz Banjaluke.

Tužbom se traži i da tužena “Lupo Home Line” radniku nadoknadi štetu nastalu nezakonitim otkazom ugovora o radu od prestanka radnog odnosa sa zakonskim kamatama, da isplati neisplaćene dogovorene provizije za prodatu robu kao i da firma za radnika uplati obaveze prema Fondu penzijsko invalidskog osiguranja i Fondu zdravstvenog osiguranja.

Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija/Zgrada u kojoj je Osnovni sud Bijeljina
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter