Sud postupak protiv Ozrena Perduva proglasio besmislenim

Sud postupak protiv Ozrena Perduva proglasio besmislenim

Sud postupak protiv Ozrena Perduva proglasio besmislenim, a izjave svjedoka neprihvatljivim.

Danas je na Facebook grupi "Pravda za Davida" član grupe i aktivista Ozren Perduv objavio sliku rješenja koje je izdao Osnovni sud u Banja Luci, a povodom sudskog odlučivanja koje je održano 24. juna 2020. , na osnovu prekršajne prijave od 28. maja 2019. godine. Ovom prekršajnom prijavom se Perduv teretio za prekršaj iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru.

Za uzvik "Pravda" Ozren Perduv je bio terećen od strane pripadnika MUP-a RS za narušavanje javnog reda i mira 28. maja 2019. godine. Premda su i do sada sve optužbe protiv aktivista po ovoj osnovi pale u vodu, jer sam Zakon ne definiše uzvikivanje riječi "Pravda" kao svađu, viku, vrisku ili reprodukciju muzičkog sadržaja, a sama riječ "Pravda" odnosi se na rad državnih organa, što je upravo izuzeto u članu 7. Zakona o javnom redu i miru, ova oslobađajuća presuda je posebno interesantna zbog amnezije svjedoka.

Naime , policijski službenici koji su potpisali službeni zapisnik od 28.maja 2019. godine, na sudskom odlučivanju su izjavili da se oni ne sjećaju navedenog događaja i da oni nisu pisali i izdali prekšajni nalog.

Obzirom da su policajci Stanko Baršić i Draško Đukić potpisali službenu zabilješku koja je na sudu predočena kao dokazni materijal protiv Ozrena Perduva, sve i da nisu napisali sam nalog za prekršaj, oni su morali imati saznanja o pomenutom događaju.

Zbog ovakvog stava i svjedočnja pripadnika MUP-a, sam sud je ocjenio da je svjedočenje NEPRIHVATLJIVO, a cijeli postupak koji se vodi protiv Perduva BESMISLEN.

O tome da su postupci pripadnika MUP-a protiv aktivista neprihvatljivi, jasno je svakom građaninu koji je bar donekle upućen u svoja građanska prava, tako da apsolutno nije iznenađujuće da sud ove postupke ocjenjuje kao besmislene. U svom tom besmislu represije koja se sprovodi ispaštaju samo građani i aktivisti. Aktivisti su i ranije podnosili prijave protiv pripadnika MUP-a koji nad njima vrše diskriminaciju i tumače zakone onako kako je potrebno u datom momentu da bi se aktivisti mogli optužiti za kršenje istih, a nakon posljednih hapšenja pripadnika neformalne grupe Pravda za Davida aktivisti su zajedno sa advokatima predali u Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci krivične prijave protiv 12 policijskih službenika.

O svim ovim dešavanjima u zadnje vrijeme se oglasio i Ombudsman za ljudska prava. Oni ističu kako prate sva dešavanja još od 2018. godine, ali kako su izdavanjemPreporuke broj P-15/20 od dana 27.01.2020. godine nadležnim organima i sačinjavanjem specijalnog izvještaja o slobodi mirnog okupljanja iscrpili sva pravna sredstva iz svoje nadležnosti.

Sasvim je jasno da preporuke koje se dostavljaju našim institucijama od strane raznih organizacija i timova koji se namjenski formiraju radi rješavanja konkretnih problema, kao što je bio slučaj sa formiranjem grupe eksperta na čelu sa Rajhardom Pribeom i njihovom preporukom za reforme u pravosuđu, nemaju nikakvu vrijednost i da sve ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Građanima i aktivistima ne preostaje u tom slučaju ništa drugo nego da se oslanjaju na sudska odlučivanja po pitanju prijava koje im se neprestano šalju zbog njihovog aktivističkog djelovanja,a da li će zaista neko nekada odgovarati za ovu besmislenu represiju i troškove koji se prave sudskim postupcima, ostaje nam da vidimo.

Izvor: free-word.info/impulsportal.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks