Sud odbio žalbu SDS-a: Ne mogu izaći na izbore - Ovo nije samo udar na SDS, već i na Republiku Srpsku


Sud odbio žalbu SDS-a: Ne mogu izaći na izbore - Ovo nije samo udar na SDS, već i na Republiku Srpsku

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbu SDS-a na odluku Centralne izborne komisije BiH da ne ovjeri učešće te stranke na lokalnim izborima u oktobru.

Podsjetimo, CIK je odbio SDS-a za učešće na lokalnim izborima jer je stranka SDS poslala prijavu CIK-u s računom na ime generalnog sekretara. To su učinili zato što je SDS pod sankcijama.

“Politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za finansiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka”, rekli su iz CIK-a tada.

U međuvremenu, ljudi iz SDS-a su registrovali novu stranku SDS - volja naroda, koja je odobrena od CIK-a BiH.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je ranije najavio da će se žaliti Ustavnom sudu BiH, ukoliko Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbije njihovu žalbu na odluku CIK-a.

CIK je prethodno odbio saglasnost za ovjeru SDS-a zbog blokade računa te stranke, nakon što su banke dobile nalog da zatvore račune onima koji su na američkoj crnoj listi.

SDS se nalazi skoro 20 godina na američkoj crnoj listi i do sada su učestvovali u svim izbornim ciklusima.

Izvor: rtvbn.com

Ovo nije samo udar na SDS, već i na Republiku Srpsku

- Nepravedna i nedemokratska presuda Apelacionog vijeća Suda BiH kojom se odbija žalba Srpske demokratske stranke na Odluku CIK-a kojom se zabranjuje učešće na izborima je nečuvena u demokratskim državama i parlamentarnim demokratijama.

Ovo nije samo udar na Srpsku demokratsku stranku, već i na Republiku Srpsku, Dejtonski sporazum i ustavni poredak u BiH koji je proizašao iz tog sporazuma, poručio je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On kaže da nije slučajno što se ovakva presuda donosi isti dan kada uoči Svesrpskog sabora Milorad Dodik poručuje da namjerava da ukine kao Dan Republike Srpske 9. januar uprkos volji naroda od gotovo 700 hiljada građana Republike Srpske koji su se o tome  izjasnili na referendumu.

„Dodik najavljuje gaženje volje naroda i dogovor sa strancima da usvoji odluku Suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske“, navodi Miličević i dodaje:

„Od predsjednika Republike Srpske dobijamo veleizdajničku najavu da će nakon grba, himne i desetina nadležnosti Republike Srpske pokušati da ukine i 9. januar kao njen Dan i krsnu slavu. Srpska demokratska stranka neće dopustiti gaženje volje naroda sa referenduma iz 2016. godine.“ 

Miličević poručuje da će preživjeti i 9. januar i Srpska demokratska stranka, ali da bruka Milorada Dodika ostaje zauvijek!

„Očekujući ovakve političke, a ne pravne odluke bili smo spremni i išli nekoliko koraka ispred kako bi smo bili i tehnički u mogućnosti da se na izborima pojavimo kao Srpska demokratska stranka a kojoj će na listiću biti dodatno ispisan slogan - Volja naroda, a pod kojim smo prvi put izašli na izbore“, pojašnjava Miličević i dodaje:

„Nećemo dopustiti da nas uklone sa izborne trke!“ 

Iskoristićemo sve pravne puteve, kaže Miličević, kako bi se ova nepravda ispravila.

„Srpska demokratska stranka je stub srpskog naroda i mi, za razliku od onih koji su na vlasti gotovo dvije decenije, imamo šta ponuditi građanima“, naglasio je Miličević i poručio:

„Građani Srpske treba da znaju da se borimo za njihovo pravo izbora. Ostajemo odlučni i izaći ćemo na izbore!“ 

Foto naslovna: sds.rs
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter