Sud odbio zahtjev pravobranilaštva RS: Detalji o londonskim obveznicama nisu poslovna tajna


Sud odbio zahtjev pravobranilaštva RS: Detalji o londonskim obveznicama nisu poslovna tajna

Pravobranilaštvo Republike Srpske nije uspjelo u namjeri da od javnosti sakrije detalje sa suđenja protiv Vlade Republike Srpske, a po tužbi firme „Synergy Wealth Management“ iz Švajcarske koja traži 2,9 miliona maraka po osnovu neizmirenih obaveza za posredovanje u emisiji obveznica na Londonskoj berzi.

Naime, Okružni privredni sud u Banjaluci je na nedavno održanom pripremnom ročištu odbio njihov zahtjev za izuzećem javnosti, a koji su pravdali čuvanjem poslovne tajne.

„Odbija se prijedlog tužene za isključenje javnosti jer sud nalazi da nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o parničnom postupku“ piše u rješenju suda.

To znači da će u nastavku procesa biti objelodanjeni svi detalji u ovoj emisiji kojom se Srpska zadužila 300 miliona evra, a javnost će imati priliku da čuje i svjedočenje Dušana Mađida Pajića brokera koji je tužio Srpsku, ali i svjedočenje ministra finansija u Vladi RS Zore Vidović te njenog pomoćnika Snježane Rudić koji će biti pozvani od strane suda.

Pravobranilaštvo Srpske nije uspjelo ni u namjeri da tužiocima ospori pravo na tužbu. Tvrdili su da je firma koja je tužila Srpsku brisana iz privrednih registara u Švajcarskoj, ali to nisu uspjeli dokazati.

„Utvrđuje se da tužilac posjeduje stranačku sposobnost imajući u vidu da je dostavio izvod iz trgovačkog registra kantona Bern iz kojeg proizilazi da je uredno registrovan i može biti stranka u postupku“, navodi se u rješenju.

Pravobranilaštvo na sve načine pokušava da obustavi ovaj proces, pa su tako činjenicu da se advokati tuženih nisu pojavili na ročištu 30. maja, pokušali da iskoriste tvrdeći da su ispunjeni uslovi za povlačenje tužbe. Ni to im nije prošlo, jer su dali svoju saglasnost za odlaganje ročišta.

„Očito je da se tužena strana u nedostatku materijalnih dokaza vezanih za suštinu spora koncentrisala na prigovore isključivo formalnog karaktera“, izjavili su na ročištu punomoćnici firme „Synergy Wealth Managament“.

Zanimljivo je da vještak Čedomir Spasojević nije mogao da uradi nalaz i mišljenje jer mu Vlada Srpske nije dostavila traženu dokumentaciju, a na koju je inače stavljena oznaka tajnosti.

Pravobranioci smatraju da nisu ni bili u obavezi da dostave ugovore koje je Vlada  postpisala sa drugim savjetnicima.

„Tužilac i tuženi nisu imali nikakav ugovor o pružanju usluga i savjetovanju, već su samo imali e – mail korespodenciju koja može biti predmet vještačenja po vještaku infomatičke struke. Dakle, predmet vještačenja ne mogu biti ugovori koje je tužena RS zaključila sa drugim licima i nisu u vezi sa tužiocem“, naveli su oni.

Inače, pravni tim kompanije „Synergy Wealth Managament“ od početka ovog procesa tvrdi da je umjesto njih, naknadu za posredovanje u emisiji obveznica dobilo drugo preduzeće.

Podsjećamo, CAPITAL je u junu prošle godine prvi pisao o sporu između Vlade Srpske i ove kompanije.

Iako su u Ministarstvu finansija Republike Srpske tvrdili da švajcarska firma nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obveznica na Londonskoj berzi  CAPITAL je objavio prepisku između njenog direktora i ministara Zore Vidović i Alena Šeranića, te njihovih pomoćnika, a koja ukazuje na nešto sasvim suprotno.

Piše: D. Tovilović
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter