Sud BiH blokirao račune turističke agencije Travl4Fun

Sud BiH blokirao račune turističke agencije Travl4Fun

Sud BiH blokirao račune turističke agencije "Travl4Fun" i vlasnika te firme Saše Markovića, koji su oštetili budežt RS za 2,385 miliona KM; Biće interesantno posmatrati način na koji će Milan Tegeltija, preko svojih tužilaca, pokušati zataškati ovaj predmet milionskog pranja novca

1.
Sud BiH blokirao je račune "Travl4Fun" i vlasnika te firme Saše Markovića, koji su oštetili budežt RS za 2,385 miliona KM.

Učinjeno je to na  nakon što je Tužilaštvo BiH uputilo, 24.06., prijedlog za blokadu računa "Travel4fan" i Saše Markovića.

2.
Tužilaštvo BiH je danima čekalo sa ovim prijedlogom, upućenim  Sudu tek 24. juna, u kasnim popodnevnim časovima, čime je omogućilo da Marković počini niz krivičnih djela pranja novca.

Učinili su to iako je kristalno jasno da je na djelu organizovani kriminal pranja novca, uperen direktno protiv zdravlja stanovništva.

3.
Institut za javno zdravstvo RS. čiji direktor Branislav Zeljković je duboko umiješan u kriminalne radnje sa Markovićem, uplatio je u NLB banci u Banjaluci, u periodu od 29. aprila do 16. juna, na račun turističke agencije "Travel4Fun" 376 hiljada KM.

4.
Marković je djelovao veoma brzo i odmah je, na osnovu lažnih ugovora o  pozajmici, prebacio na svoj račun 250.000 KM; SIPA je utvrdila da je, potom, Marković podigao svih 250 hiljada KM u kešu. Novac je ispario!!!

Treba istaći da je NLB banka AD Banja Luka dostavila dopis Sipi 26. maja 2020. godine u kojem ih obavještava da se novac sa računa "Travel4fan" prebacuje na privatni račun Saše Markovića. 

5.
Tužilaštvu BiH je odmah obaviješteno, ali im je nakon toga trebalo gotovo mjesec dana da zatraži od Suda BiH blokadu računa i Markovića i njegove firme "Travel4fan". Nisu to, naravno, učinili, a Marković je podigao preko 260 hiljada maraka keša i tom novcu se gubi svaki trag. 

Foto: Saša Marković, vlasnik "Travel4Fun" i Vlado Đajić, direktor UKC RS

6.
Sipa je ostatak novca zamrznula, a račun blokirala, čekajući dalje naredbe Tužilaštva BiH.

Sipa, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, može novac na računu držati blokiranim pet dana; U tih pet dana, Tužilaštvo BiH je, prema Zakonu, moralo da zatraži od Suda BiH da donese naredbu o blokadi računa, kako bi istraga mogla da se nastavi, i da se spriječi dalja pljačka.

Ukoliko u pomenutom roku Tužilaštvo BiH ne reaguje, novac se odblokira i vlasnik, u ovom slučaju Marković, može sa njim nesmetano da raspolaže.

7.
SIPA, nadležni odjel, blokira račune "Travel4fan" i Markovića 17. juna 2020. godine.

Blokada je trajala do 23. juna 2020. godine. 

Međutim, Tužilaštvo BiH po nalogu Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, svjesno opstruiše istragu milionskog pranja novca preko turističke agencije “Travel4Fun” i ne dozvoljava istragu u ovom predmetu virusnog profiterstva, u kojem je budžet RS oštećen za 2,385 miliona KM.

8.
Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) je, tokom istražnih radnji, utvrdila da je Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel4Fun”, nakon što mu je prebačen novac iz Instituta za javno zdravstvo RS za navodnu nabavku medicinske opreme, 250.000 KM odmah prebacio na lični račun. To je pranje novca, bez ikakve dileme!

9.
Premda obaviješten o kriminalnim finansijskim transakcijama, kao  i tome da su privremeno blokirani računi, postupajući državni tužilac Čazim Hasanspahić, uopšte ne reaguje. 

Tek 24. juna, u kasnim popodnevnim časovima, upućuje Sudu BiH prijedlog za blokadu računa "Travel4fan" i Saše Markovića. 

10.
Dan ranije, 23.06., istekao je rok blokade koju može donijeti SIPA, tako da Marković i "Travel4fan" dobijaju na vremenu da podignu i preostali novac sa računa. 

Marković, kada je pljačka državnog novca u pitanju, ne gubi ni časa: 24. juna sa svog računa podiže oko 10 hiljada maraka u kešu; Naravno, i tom novcu se gubi svaki trag.

11.
Iako je jasno da je Marković počinio teško krivično djelo pranja novca prebacujući 250.000 KM sa računa “Travel4Fun” na svoj lični račun, iz Tužilaštva BiH su izignorisali zamrzavanje računa koje je naložila Sipa i nisu od Suda zatražili da donese Naredbu o blokadi.

12.
Tužilaštvo BiH je, namjernim kašnjenjem sa upućivanjem zahtjeva za blokadom računa Sudu BiH, Markoviću omogućilo da raspolaže narodnim novcem kako god hoće i da, jednostavno,“počisti” sa računa ukupno 260.000 KM.

13.
Prosto je nevjerovatno da je Tužilaštvo BiH omogućilo, u ovom slučaju Markoviću, da pljačka narodna sredstva! Nevjerovatno, ali istinito; I sve to zaslugom Milana Tegeltije, predsjednika VSTS-a, šefa Pravosudne mafije, jedne od najopasnijih u Regionu i zaštitnika kriminalaca, zločinaca, ubica i svih onih koji su spremni da plate kako bi bili njegovi štićenici.

Foto: Milan Tegeltija, predsjednik VSTS/Siniša Pašalić/RAS Srbija

14.
Ključni razlog za navedeno djelovanje Tužilaštva jeste naređenje Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, da se ni taj, niti bilo koji drugi slučaj teških prevara prilikom navodne nabavke medicinske opreme u RS, ne procesuira.

15.
Zato na ovom predmetu i jeste “radio” lični Tegeltijin “tužilac” Ćazim Hasanspahić koji je, u proteklom vremenu, "potopio" niz predmeta po nalogu Potkovanog.

Foto: Ćazim Hasanspahić (u crvenom krugu)

15.
Šta će se dalje dešavati sa ovim slučajem nemoguće je predvidjeti, jer ovakvo Tužilaštvo BiH, koje potpuno svjesno dozvoljava pljačkanje narodnog novca, koji je trebalo da bude upotrijebljen za nabavku medicinske opreme, a bezočno je ukraden, suštinski je saučesnik pljačkaša.

16.
Sipa, zbog nereagovanja Tužilaštva BiH, nije uspjela utvrditi šta je sa preostalih cca 2.000.000 KM, jer je ugovor između Instituta za javno zdravstvo, na čijem je čelu Branislav Zeljković iz "Crveni Kombi" partije, i turističke agencije “Travel4Fun” potpisan na 2,385 miliona KM, 10.04.2020..

17.
Jasno je, bez ikakve dileme, da je riječ o Ugovoru o pranju i pljački novca, a ne o ugovoru o nabavci medicinske opreme, zato što “Travel4Fun”, kako sam ranije objavio nije u ovoj godini uvezao nikakvu medicinsku opremu niti je bilo kakvu medicinsku opremu isporučio Institutu za javno zdravstvo RS.  

Bila je to, najjednostavnije rečeno, čista pljačka!!!

18.
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) mi je odgovoreno, 09.06., da prikupljaju informacije i dokaze o kriminalnom poslu Instituta za javno zdravstvo RS i turističke agencije “Travel4Fun”.

Riječ je o ugovoru potpisanom 10.04. ove godine.

“Travel4Fun” nije ovlašten za uvoz medicinske opreme, ali je Institut za javno zdravstvo sa njima potpisao ugovor vrijedan 2,385 miliona KM.

Sve detalje vezane za teške kriminalne radnje Instituta za javno zdravstvo i turističke agencije "Travel4Fun" objavio sam u tekstu:

Korona Kriminal: Sipa istražuje kriminalne nabavke Instituta za javno zdravstvo od turističke agencije "Travel4Fun", vrijedne 2,385 miliona KM; Zeljković, direktor Instituta, obmanjuje javnost neistinama (07.06.2020.)

Piše: Slobodan Vasković

Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks