Stupila na snagu pooštrena ograničenja na slovenačkoj granici


Stupila na snagu pooštrena ograničenja na slovenačkoj granici

Pooštrena ograničenja na slovenačkim granicama stupila su na snagu danas prije 11-dnevnog zaključavanja koje počinje 1. aprila.

Zatvaranje nekih graničnih prelaza već stvara probleme Slovencima koji svakodnevno prelaze granicu, prenijela je STA.

Osim veoma malog broja izuzetih, zabranjena su putovanja u sve zemlje koje su označene kao crvene na listi, a na spisku su svi susjedi Slovenije, i obavezan je 10-dnevni karantin po ulasku iz takvih zemalja.

Svi putnici iz zemalja sa crvene liste moraće u karantin ukoliko ne pokažu PCR test urađen u EU ili nekoj od država šengenske zone u posljednjih 48 sati.

Sertifikat o imunizaciji vakcinama Pfizer-BionTech, Moderne ili AstraZencke ili dokaz da je osoba imala kovid-19 u poslednjih šest mesjeci, takođe, je dovoljan, pod uslovom da je izdat u zemlji EU ili u šengenskoj zoni.

U Sloveniju bez obaveznog karantina ili testiranja mogu ući međunarodni prevoznici, prevoznici koji napuštaju zemlju ili ulaze u nju na najviše osam sati, osobe u tranzitu, diplomate i djeca do 13 godina koja svakodnevno putuju u školu i njihovi vozači.

Bez karantina, ali sa brzim ili PCR testom koji nije star više od sedam dana, u Sloveniju mogu ući lica koja svakodnevno prelaze granicu, osobe starije od 13 godina koje prelaze granicu da bi išle u školu i njihovi vozači, vlasnici zemljišta sa obje strane granice i osobe koje odlaze na hitna putovanja.

Izvor: tanjug/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter