Studenti iz Srpske teško do studija u Srbiji (Video)

Studenti iz Srpske teško do studija u Srbiji (Video)

Studenti iz Republike Srpske koji studiraju u Srbiji ovih dana su u konfuziji. Vlast ih je počastila besplatnim testiranjem, ali za 72 sata koliko vrijedi test, oni ne mogu pribaviti svu dokumentaciju i preći granicu, tako da suštinski problem nije riješen.

Pravu dramu prolaze brojni studenti iz Republike Srpske koji studiraju u Srbiji. Vlast ih je častila besplatnim testovima koji važe 72 sata, ali suštinski problem ostaje. Osim što je Zvornik određen kao jedini centar u kojem mogu obaviti testitanje, suočavaju se i sa problemom šturih informacija oko prelaska granice.

“To testiranje je veoma loše organizivano, jer veliki broj studenata se prijavio, oko 2.800, a na Institutu u Zvorniku testira se dnevno od 20 do 50 studenata. Dakle, nemamo tu mogućnost da budemo svi testirani na vrijeme i da nadoknadimo sve što smo propustili”, kaže Maja Damjanović,  apsolvent novosadskog Filozofskog fakulteta.

“Konkretno nemam nikakve zvanične informacije i sve što imam su od studenta do studenta tako, svaki dan druga informacija. Ne znam više ni šta mi treba od papira da bi mogla preći granicu”, kaže Ivana Rankić, student četvrte godine novosadskog Tehnološkog fakulteta.

Na sajtu resornog ministarstva objavljen je upitnik koji studenti moraju popuniti, nakon čega se podaci šalju u Zvornik i čeka na termin testiranja.

“Ja sam se prijavila i dobila sam datum za testiranje 26. maj, a meni ispitni rok počinje 25. maja.  Dakle, dok sačekam rezultate, a tek poslije toga šta sleduje, kakve sve zahtjeve imaju od nas da pređemo granicu, opet propuštam rok”, kaže Maja.

Studenti su očajni i pitaju se da li da kao migranti dođu na granicu i čekaju. Čitav proces je kažu obesmišljen, jer za tri dana koliko važi test oni ne uspijevaju preći granicu. A dodatne dileme imaju i roditelji.

“Veliko pitanje je šta ćemo mi koji bi morali da ih nekako prevezemo preko te granice, da li moramo biti testirani, da li postoji mogućnost samo neke dozvole samo da pređemo granicu i da se odmah vratimo, to bi nam puno značilo, da ne moramo plaćati te testove 200 KM koliko sad trenutno koštaju”, pita Biljana Rankić iz Bijeljine.

Tragom ovih žalbi pokušali smo stupiti u kontakt sa Ministarstvom za naučno–tehnološki razvoj RS, Predstavništvom RS u Srbiji, ali bezuspješno. Odgovore na naša pitanja udostojio se dati Generalni konzulat Srbije iz kojeg je saopšteno da način ulaska u Republiku Srbiju, odnosno potrebna dokumentacija i dozvole, zavisi od državljanskog statusa lica koje želi da uđe u Republiku Srbiju.

"Licima koja su strani državljani i nemaju regulisan privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, dozvolu za ulazak u Srbiju izdaje radno tijelo Vlade Republike Srbije – ne Generalni konzulat Republike Srbije ili Ambasada Republike Srbije.

Državljani Republike Srbije sa prebivlištem u Republici Srbiji, dvojni državljani Republike Srbije sa regulisanim boravkom u Srbiji se prijavljuju preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije za dobijanje dozvole za ulazak u Srbiju.

Sve ove dileme mogle bi biti vrlo brzo riješene, jer Vlada Srbije sutra će odlučivati o prijedlogu Kriznog štaba da se od petka ukine obavezno testiranje i samoizolacija prilikom ulaska u zemlju.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks