Stručnjaci o novom soju korone: Smrtnost veća

Stručnjaci o novom soju korone: Smrtnost veća

Prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora KC Niš ističe da je to što se britanski soj korona virusa pojavio i u Srbiji ozbiljno i dramatično upozorenje za sve građane Srbije da treba da se pridržavaju svih protivepidemijskih mjera.

Nesumnjivo je da prisustvo Kent mutacije u populaciji dovodi do dramatično bržeg zaražavanja, te stoga to predstavlja epidemiološki izazov.

Nažalost, podaci koje je iznio britanski premijer Boris Džonson, a koji se baziraju na istraživanjima referentnih britanskih laboratorija, ukazuju da bi ovaj mutirani soj Sars-Cov-2 mogao izazvati i preko 30 odsto više smrtnih ishoda. Ti podaci, iako još preliminarni, deluju prilično dramatično i predstavljaju ozbiljno upozorenje, naglašava prof. Janković.

Slične informacije stigle su i iz Britanije odakle je novi soj virusa i potekao.

Ljekar, naučnik i glavni medicinski savjetnik britanske Vlade za Patrik Valans izašao je sa podacima da bi novi soj korona virusa mogao biti i 30 odsto smrtonosniji od pređašnjeg, što je u petak potvrdio i premijer Engleske, Boris Džonson.

– Jedina dobra stvar je, sva je prilika, da imunitet nastao vakcinacijom štiti efikasno i od ovog soja virusa. Svakako treba biti jako obazriv u svjetlu zvanične informacije da se Kent soj pojavio i u Srbiji – kaže prof. Janković.

Izvor: Srpskainfo