Stravično! Čuvari u KPZ Tunjice ga žestoko pretukli pa odvezli na operaciju u UKC (Foto)


Stravično! Čuvari u KPZ Tunjice ga žestoko pretukli pa odvezli na operaciju u UKC (Foto)

Danijel Topić iz Banjaluke 16. januara ove godine primljen je na Kliniku za opštu i abdomalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Topić je primljen kroz hitni protokol zbog bolova u stomaku. Nakon pretraga utvrđena je akutna upala žučne kese sa kalkulozom. Nakon pretraga je hitno operisan. Topić je na Kliniku za opštu i abdomalnu hirurgiju doveden u pratnji čuvara kazneno popravnog zavoda Tunjice.

Topić, u svjedočenju za Gerila info, kaže kako su ga 16. januara prebila dva čuvara KPZ Tunjice. On je u zatvoru izdržavao 35 dana zatvorske kazne jer nije bio u mogućnosti da plati novčane kazne. Na izdržavanju kazne zatvora nalazio se od 8. januara do 12. februara ove godine. Tvrdi, za Gerila info, da su ga čuvari prebili bez razloga kao i da nije pružao nikakav otpor.

“Tražio sam od njih mogućnost da budem premješten ili u drugu ćeliju ili čak u samicu jer su se drugi zatvorenici, sa kojima sam dijelio ćeliju, žalili da od mene ne mogu noću da spavaju a s obzirom da sam zbog nekih zdravstvenih problema teže i glasnije disao dok spavam. Tražio sam jednostavno mogućnost da me premjeste kako ne bih smetao ljudima i da ne dođe do nekog problema zbog toga”, priča Topić novinaru Gerila info.

Kaže da mu zaposleni u KPZ Tunjice nisu izašli u susret kao i da su mu rekli da je jedina mogućnost da ga premjeste u samicu ta da napravi neki problem, da udari nekoga što on nije želio. Tvrdi i da su ga, nakon, kraćeg razgovora dva čuvara, napala, prebila, udarajući ga rukama i nogama dok je bio na zemlji. Nakon toga su ga odvezli na UKC Republike Srpske.

“Sve pokušavaju da zataškaju a ja sam im obećao da ću sve da prijavim jer takvo ponašanje jednostavno nije normalno niti je po pravilima službe”, rekao je Topić za Gerilu.

Topić je ranije, kao mlađi punoljetnik, imao problema sa zakonom zbog čega je odgovarao, što on ne krije, a u posljednjih dvije godine nekoliko puta se pojavljivao u medijima kao dijete poginulog borca Vojske Republike Srpske upozoravajući na loš položaj djece palih boraca i na činjenicu da, kao dijete palog borca, ne uspijeva da dobije bilo kakav posao u Republici Srpskoj.

On kaže da je čitav slučaj prijavio banjalučkoj policiji kao i da očekuje da institucije u ovom slučaju reaguju.

Iz KPZ Tunjice za sada nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem. Pitanja smo nalsovili na direktora tog zavoda Dragana Jevđenića. Za sada smo bez odgovora iz UKC Republike Srpske kao i iz banjalučke Policijske uprave. Odgovore na sva pitanja ćemo objaviti kada i ukoliko ih dobijemo.

Foto naslovna: Danijel Topić
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter