-Strani faktor- ponovo finansira izbore za -svoje pulene- Bakira, Dodika i Čovića: Nastavlja se propast sva tri naroda


-Strani faktor- ponovo finansira izbore za -svoje pulene- Bakira, Dodika i Čovića: Nastavlja se propast sva tri naroda

Deblokada institucija za deblokadu novca: Poslušni Dodik dobija trećinu od 125 miliona eura! Nakon Dodikovog povratka u državne institucije Evropska unija će promptno deblokirati drugu tranšu pomoći Bosni i Hercegovini vrijednu 125 miliona eura. Čim pare legnu na račun Dragan Čović pokreće novu  blokadu države i to je jedan od razloga Dodikove "kapitulacije".

Milorad Dodik odlično je razumio blagu "demonstraciju" američke moći preko sankcija Alternativnoj televiziji (ATV). Shvatio je poruku, a što najbolje pokazuje ekspresna promjena vlasnika ove televizije sa Prointera na Infiniti media. Mislim, vlasnik je isti, ali Prointer ne smije biti ugrožen kako sam to objasnio tekstom Bajden okom, Dodik skokom, a Vukan nebulozama.

Vidite da sam tri sedmice ranije ukazao na neminovnost promjene kursa Republike Srpske u odnosu na polugodišnju blokadu državnih institucija, pa sve do objašnjenja šireg konteksta iznuđenih odluka. Neću se vraćati na navode sa gornjeg teksta, nego idemo korak dalje i sagledavamo nove dimenzije kontraverznih dešavanja. Uplovljavanje NATO flote u Jadran odlično je shvatio Aleksandar Vučić, koji je nakon prvih najava ovog vojnog manevra pridružio se sankcijama Bjelorusiji. I Dodiku naredio povratak u B-H institucije!

Mislim da niko u svijetu ovog momenta ne može dati sigurne prognoze daljeg rusko-ukrajinskog sukoba, pa ćemo tu temu ostaviti za neki naredni tekst. Uključujući i američko-kinesko sukobljavanja na Južnom kineskom moru. No, računam da na Balkanu velike sile ostaju u domenu političko-obavještajnih nadmudrivanja - bez teže destabilizacije sigurnosti. U daljem tekstu više o tome, a prije toga o novcu kao omiljenoj temi naših političara.

Znamo da je Evropska unija stopirala drugu tranšu pomoći Bosni i Hercegovini za sanaciju posljedica pandemije korona virusa iz programa ukupne vrijednosti 250 miliona eura. Obustavljena je uplata za naše prilike vrtoglavih 125 miliona eura. Sad posmatrajte sa kojom brzinom će ta sredstva biti deblokirana i prosljeđena na račun naše zemlje. Trećina od tog iznosa ide u ruke Miloradu Dodiku, šta ga uvodi u prilično mirne mjesece početka izborne kampanje. Znamo kako je panično nastojao doći do "svježeg novca", baš kao što sada vidimo da spasilac ne dolazi iz Rusije ili Mađarske, nego poslovično iz fondova EU, MMF-a, Svjetske banke i sličnih distributera novonaštampanih biliona novca bez ikakvog pokrića.

Dodiku nešto preko 83 miliona konvertibilnih maraka samo iz ovog izvora donosi financijsku stabilnost u narednim predizbornim mjesecima, a što je ključ njegove nove izborne pobjede - koja je već ovog momenta sasvim izvjesna. Autor je posljednji kom odgovara ovakav politički ishod, no stvari treba posmatrati realno i objektivno. Zato je i požurio na sjednicu Parlamentarne skupštine BiH. Već na toj sjednici Dodik i kompanjoni "inkasirali" su 10 miliona eura! 

Elem, tragikomičnost ove situacije biće vidljiva kad Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor (HNS) pokrenu operaciju blokada i Federacije BiH i državnih tijela vlasti (Vijeće ministara i Parlamentarna skupšrina BiH). Propašću pregovora u Neumu otvoren je put za sazivanje HNS-a i donošenje odluka zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Normalno, Čović će sačekati uplatu pomenutih 125 miliona eura pomoći, a onda ide na jedinu opciju sa kojom može postići zacrtane političke ciljeve. U stvari HDZ i HNS samo će proširiti i produbiti već uspostavljene blokade. 

Time Dodikov "povratak" suštinski ne mijenja ništa kad njegov partner Čović nastavlja gdje je on (za)stao. Bosna i Hercegovina i nadalje će biti "nemoguća države" čije ključne institucije nisu u funkciji, a samo zato što trojica klero-nacionalističkih vođa razigravaju podjelu moći unutar institucija. Normalno, bez ugrožavanja temelja njihovih zajedničkih pozicija ili višedecenijskog jedinstva u političkoj dominaciji. Moramo ostati jedinstveni u postojećim podjelama!

Pritom, Dragan Čović računa na veću rusku zaštitu i involviranost u procese od one koju Dodik može samo sanjati. Veze hrvatskog HDZ-a sa ruskom diplomatijom i energentskim gigantima nikad nisu bile jače, a to što je Hrvatska formalno članica NATO samo otvara mogućnosti složenijih i ubojitijih ruskih proksi dejstava. Američke snage moraju se pozicionirati u Jadranskom moru zbog (ne)vjere u "saveznike" poput Slovenaca, Hrvata, Crnogoraca... Da ne širimo priču na Mađare, Turke, Bugare, Rumune... Kako ide vic koji društvenim mrežama kola zadnjih dana: "Amerika će braniti Ukrajinu do posljednjeg Ukraninca"?

Za kraj valja još naglasiti da niko upućen u ovdašnje i svjetske prilike od tekuće godine nije očekivao pozitivne promjene, baš kako što su svi pestimistični po pitanju predstojećih izbora. Vidimo kako Evropska unija financira Dodika, Čovića i Izetbegovića da i nadalje odavde protjeruju sve radno sposobno, a kako bi zadovoljili sopstvene potrebe za radnom snagom. Budžetski paraziti će dobiti sadake na kakve su navikli i - "Mirna Bosna". Životi su nam prošli u ovakvim "krizama" i sad smo lafo zabrinuti za budućnost. Nemojmo sami sebe lagati.

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter