-Strani angažman na osjetljivim unutrašnjim pitanjima poželjan (vlastima BiH), pruža im izgovor da radikalizuju..- sve

-Strani angažman na osjetljivim unutrašnjim pitanjima poželjan (vlastima BiH), pruža im izgovor da radikalizuju..- sve

Samo dejtonska Srpska uslov za trajnu stabilnost BiH. - Prevazilaženje krize u BiH moguće je samo uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i puno prihvatanje ustavne pozicije Republike Srpske što predstavlja osnov za izgradnju trajne stabilnosti i napretka u BiH - rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović tokom prestižnog međunarodnog foruma u Majamiju gdje učestvuje u diskusiji na temu očuvanja stabilnosti i razvoja demokratije u istočnoj i centralnoj Evropi.

Govoreći kao uvodničar na panelu o opasnostima urušavanja demokratije, Borenović je naglasio da je u etnički podijeljenim društvima kontroverzno tražiti spoljnu podršku za rješenja koja nisu prethodno postignuta unutrašnjim dijalogom i kompromisom, te da ta vrsta stranog angažmana, poput onog kojim se nameću zakoni, može samo da produbi podjele. 

- U tom smislu, eventualno dobronamjerni mogu biti samo oni spoljni faktori koji ohrabruju unutrašnja rješenja, podržavaju osnaživanje institucija, posebno pravosudnih u čijoj su reformi i učestvovali, dostizanje evropskih standarda i koji prihvataju poštovanje dejtonske strukture kao imperativ za održivost, a zatim i članstvo u EU - dodao je Borenović. 

Borenović je rekao da vlast u BiH koristi različite spoljne faktore kao izgovor kojim opravdavaju svoje neuspjehe i katastrofalne rezultate. 

- Za njih je strani angažman na osjetljivim unutrašnjim pitanjima poželjan, jer im pruža izgovor da dodatno radikalizuju unutrašnje odnose i skreću pažnju javnosti sa svog neuspjeha da izgrade uspješno društvo i institucije, koje slabe i zloupotrebljavaju trošeći nenamjenski javne resurse, tako kupujući podršku za ostanak na vlasti. Siguran sam da će izbori u oktobru sve promijeniti, te ćemo umjesto trenutnog nesistema graditi jak vrijednosni sistem - naveo je Borenović.

Tokom Foruma predsjednik Borenović se susreo sa bivšim švedskim premijerom i bivšim visokim predstavnikom za BiH Кarlom Biltom sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji u BiH, uključujući posljednju političku krizu uzrokovanu nametanjem Inckove odluke. 

Forum u Majamiju organizuju švedska Fondacija Jarl Hjalmarson i američki Florida internacionalni univerzitet, a na njemu učestvuju predstavnici iz zemlje domaćina, SAD, Švedske, Rusije, Ukrajine, Кanade, Poljske, Njamačke, Gruzije, Norveške, Bjelorusije i drugih zemalja.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter