Stomačni virus traje i do 30 dana: Simptomi slični kao i kod kovida


Stomačni virus traje i do 30 dana: Simptomi slični kao i kod kovida

Sezona je stomačnih virusa i bakterijskih infekcija i sve je više poziva Hitnoj pomoći zbog toga, a simptomi nekad mogu biti slični kovidu 19, pa to izaziva dodatni strah kod ljudi.

Doktorka Danijela Jevtić je za medije objasnila da je virus veoma otporan i da se može zadržati u našem tijelu i do mjesec dana.

"Stomačni virus je često bolest prljavih ruku, prenosi se preko vode, voća, povrća, čak i prljavih predmeta. Infekcija može donekle izgledati kao kovid, a tegobe nastaju oko 24 sata nakon izloženosti. Otporan je virus i može se zadržati u organizmu čak i tridesetak dana", rekla je doktorka, a zatim navela sa kakvim su se tegobama javljali građani, ali i na koje simptome da obratimo pažnju.

"Zvali su nas zbog visokog pritiska i bolova u grudima, ali sve češće se građani javljaju zbog savjeta u vezi sa stomačnim problemima. Infekcije stomačnim virusima su sada česte, ima ih i kod djece i kod odraslih i važno je zapamtiti da su najmlađi i najstariji i najugroženiji. Kod njih regulatorni kompenzacioni sistemi nisu dovoljno efikasni, i gubitak tečnosti i soli su opasni za njih", ispričala je dr Jevtić, a zatim nastavila o simptomima.

"Prvi simptomi biće krčanje u stomaku, nadutost, temperatura, povraćanje, proliv, pa čak i uvećanje limfnih žlezda ili curenje iz nosa", upozorila je doktorka.

Kada je u pitanju suočavanje sa ovim virusima, doktorka Danijela Jevtić savjetuje da pazimo na ishranu kako bismo povratili izgubljene soli i tečnost usljed dijareje i drugih stomačnih tegoba kojima smo bili izloženi.

"Odmah nadoknadite tečnost i soli, uvedite higijensko dijetalni režim. Dakle, pirinač na vodi, posne slane supe, duobiotici i probiotici. Kontrolišite i pritisak, i znajte da trenutno ima mnogo infekcija, od virusa tu su enterovirus i rotavirus, a od bakterija ešerihija, salmonela i helikobakter", posavjetovala je doktorka na kraju razgovora i naglasila da ukoliko simptome stomačnog virusa povežemo sa onima karakterističnim za kovid da se odmah testiramo i budemo sigurni.

Foto naslovna: Shutterstock/VGstockstudio
Izvor: RTS/b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter