Stojadin Knežević: Zvijezda je rođena! Protest u Banjaluci lansirao ljubimca naroda ali i lidera opozicije (Video)

Stojadin Knežević: Zvijezda je rođena! Protest u Banjaluci lansirao ljubimca naroda ali i lidera opozicije (Video)

Jasno je nakon protesta opozicije u Banja Luci da se narod pokrenuo, možda je bolje reći da se opozicija pokrenula i u ovom načinu izražavanja opozicione borbe - protestima na ulici. I nije tu u pitanju i nije najvažnija samo upotreba tog metoda opozicione borbe, u pitanju je jedna od reakcija okupljenih a koja bi se mogla nazvati ključna stvar ovog skupa, a ključna stvar ovog skupa je nevjerovatna energija okupljenih i vrlo jako, jasno i precizno izražena želja da se nešto mijenja. 

Sa skupa su poslata samo tri zahtjeva: Da RTRS u roku od 15 dana obezbijedi isti tretman BN TV kao ATV na Kozari, u suprotnom novi protest će, do ispunjenja tog zahtjeva, biti ispred RTRS; Da pravosuđe RS odmah započne procesuiranje svih koji su za vrijeme pandemije pljačkali budžet i građane kroz nekoliko poznatih afera – Kiseonik, Maske, Respiratori; Da se odmah smijene ministar zdravlja RS Alen Šeranić, direktor UKC RS Vlado Đajić i svi direktori bolnica u RS koji su pacijentima davali tehnički umjesto medicinskog kiseonika.

Kao što se i očekivalo prvi udar masivnog konglomerata vlasti na ovaj skup je započeo i prije samog skupa, raznim spinovima i organizacijom kontra protesta i to u Bijeljini, istog dana u isto vrijeme. Ipak, najmonstruoznije od svega viđenog je spin, plasiran preko jedne banjalučke televizije odnedavno u vlasništvu „porodičnih firmi“, a on je glasio da su se neki lideri opozicije dogovorili da na svoj skup, a među svoje pristalice, podmetnu eksploziv i da onda za žrtve optuže vlast. O bolesti i monstruoznosti mozga koji je ovo smislio bilo bi izlišno išta reći. 

Sledeći udar bio je na broj prisutnih, koji se kretao od očigledno zlonamjernog broja (3.500) koji je „izbacio“ MUP RS, pa do čak i hiljadu-dvije više učesnika. Na kraju je iskorišten i kompjuter koji je definitivno dokazao da je prisutnih protestanata bilo više od 10.000. Imajući u vidu da su svi učesnici skupa došli o sopstvenom trošku, za razliku od skupova koje organizuje vlast, više je nego jasno zašto se u masi osjećala ta pozitivna energija promjena.  

Bilo je i povremenih, srećom malobrojnih zvižduka i negodovanja upućenih novopridošlim opozicionarima. Većina prisutnih protestanata su bili dugogodišnji „fanovi“ opozicije i sada im treba malo više vremena da „svare“ da su sa njima i neke stranke i lideri koji su doskora bili u vlasti. Ali, poznato je da je jedini način da se ovaj truli antinarodni režim obori „prevlačenje“ jednog dijela koalicionih partnera SNSD u redove opozicije. Naravno da je to, na jedan način nepravedno i nepošteno prema pravim dugogodišnjim i iskrenim opozicionarima, ali je to žaba koja se mora progutati, jednostavno to je politika. 

Većina govornika je bila „u elementu“, nadahnuti i elokventni. Posebno su se izdvojili: Branislav Borenović, Vukota Govedarica, Draško Stanivuković... Nevjerovatno blisku razmjenu emocija sa protestantima su ostvarili Milan Miličević i Jelena Trivić, ali ono što je najveći doprinos ovog protesta je to da je narod na ovom skupu dobio svog ljubimca. Jednostavno, zvijezda je rođena! Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, lider Pokreta za pravdu i red je na ovom skupu krunisao sav svoj dosadašnji politički rad. Neprekidnu borbu i principijelnost u toj borbi. Istrajnost i upornost kakva se rijetko viđa. Nadahnuto je govorio, osjećajući puls mase i upravljajući ga ka svojim glavnim porukama, koje je u nekoliko navrata nedvosmisleno slao „da se čuje do Bakinaca“. Iskrenošću, kojom zrači, Vukanović je jednostavno opčinio prisutne. Opozicija je u Vukanoviću dobila ne samo ljubimca naroda, nego i novog lidera opozicije. Hoće li to biti prepoznato s njihove strane ili će proraditi srpska zavist i ljubomora saznaćemo vrlo brzo, kroz naredne aktivnosti opozicije. 

Narod je snažno i vatreno skandirao: Vukane, Vukane, Vukane.. ako to budu čuli Šarović i Borenović vrlo brzo će narodno skandiranje: Mile odlazi; Dosta je; Lopove, lopove… “čuti” i Milorad Dodik.

 

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Video: BN Televizija/youtube.com
Izvor: www.infomediabalkan.com 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter