Stojadin Knežević: Vladar savjetuje – Vozite se više helikopterom i avionom kao ja, pa štedite naftu i benzin (Video)


Stojadin Knežević: Vladar savjetuje – Vozite se više helikopterom i avionom kao ja, pa štedite naftu i benzin (Video)

Kao nekada mladi kralj Petar a prije njega neka evropska vladarka ili vladar, kada su mu gladni građani tražili hljeba on ih je pitao zašto ne jedu kolača ako već nemaju hljeba, tako danas vlasnik svega u Republici Srpskoj i dosta toga u Bosni i Hercegovini iz koje se periodično, ali samo pomalo “otcjepljuje”, visokoumno predlaže građanima da malo ugase svoje automobile i idu pješke i gradskim prevozom, te da prije svega zaboga malo štede!?

Pravo je iznenađenje zašto im nije predložio da se malo više voze helikopterima koje su oni kupili a kojima upravo on raspolaže kao da su njegovo privatno vlasništvo, te da time i tako malo uštede na gorivu?

Usput u intervjuu na “privatizovanoj” RTRS pokušavajući da opravda, ono što niko normalan ne može prihvatiti kao opravdanje, zašto cijena nafte i benzina već nije značajnije smanjena u Bosni i Hercegovini i ako je prijedlog za to već bio usvojen i samo su njegovi poslanici trebali da podignu ruke prije nekoliko dana da bi ta Odluka stupila na snagu odmah, on iznalazi raznorazne, više mađioničarske izgovore. Tako smo čuli da se nikako kod nas ne smije smanjiti cijena goriva jer će nam odmah u graničnom pojasu na našim benzinskim pumpama naše gorivo “posrkati” i odnijeti građani Srbije i Hrvatske a mi ćemo ostati bez naših zaliha goriva. 

Na svjetskom tržištu nafte i naftnih derivata cijene često osciliraju ali je u poslednje vrijeme jasno prisutan trend opadanja tih cijena. Ne postoji nikakav embargo na uvoz nafte i naftnih derivate, pa čak ni od ruskih izvora, jer u koliko bi to uradila EU ona bi time sama sebi “pucala u nogu”. Znači, ništa nas ne sprečava da povećavamo naše zalihe goriva, pa u čemu je onda problem?

Vlast u Republici Srpskoj ali i ona na nivou FBiH i BiH ne žele da se odreknu ogromnog “kolača” koji se dobija od akciza na gorivo ali i od PDV (dok je veća cijena veći je i PDV). Akcize se uzimaju za navodnu izgradnju autoputeva a i ono malo autoputeva što se gradi, gradi se od kredita, te se taj novac od akciza troši na razne budžetske stavke, najvećim dijelom nekontrolisano. 

E, pa dragi građani, izborna je godina, para treba da bi se “kupovala sirotinja”, luksuzni automobili, helikopteri, da bi se vozalo prije svega sa helikopterima i avionima, zbog uštede nafte i benzina. Da bi se trošilo i na razne druge bahanalije naše vlasti. Vama ne može jeftinije gorivo a sa time i sve ostale cijene. Možda do kraja ovog mjeseca stigne još koji prijedlog šta bi se i kako moglo smanjiti da bi se kao vama olakšao život, pa da se to malo razmatra i vijeća o tome, ali bitno je da cijene, za sada, ostaju iste?! A vi malo štedite brate, nemojte se toliko razbacivati, čuli ste šta gazda kaže i poručuje iz svog tj. "anam njihovog" svijeta – domaćinski to malo?!

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Dijana Mihajlović/Infomedia Balkan
Video: RTRS/N1/Twitter
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter