Stojadin Knežević: Sve je ovo samo Dodikov -dim-, biće problem ako -izgorimo- s njim

Stojadin Knežević: Sve je ovo samo Dodikov -dim-, biće problem ako -izgorimo- s njim

Kada se nakon serije afera, najvećim dijelom tzv. „korona afera“ i nabavki svega i svačega po nevjerovatnim cijenama, sa ciljem „isisavanja“ budžeta, pa sve do nabavke čuvene šator „poljske bolnice“ tokom 2020., taj niz nastavio i u 2021. godini a kulminirao tzv. aferom „Kiseonik“, bilo je jasno da je vlast Milorada Dodika i njegovog SNSD-a na izdisaju i da će u izbornu 2022. ući sa bisagama prepunim kriminala i korupcije.

Kriminala i korupcije nije nedostajalo Dodiku i njegovoj vlasti ni prethodnih godina, ali je Dodik vješto glasačima na izborima nudio razne „dimne zavjese“ najčešće u vidu „referenduma za otcjepljenje Republike Srpske od BiH“, pa su glasači „gutali“ te njegove „udice“ i čvrsto se za njih „hvatali“, vjerujući mu. A imalo se šta i „materijalnoga“ ili „kompenzativnoga“ podijeliti sirotinji raji, koja je vremenom postajala sve jeftinija.

A vremenom su rasprodata i gotovo sva nacionalna dobra. "Politička preduzeća“ u šta su pretvoreni preostali privredni subjekti u Republici Srpskoj su na izdisaju i krcati su nepotrebnim radnicima koji su tu samo da bi bili na platnom spisku. Tako je i ono malo ekonomije potpuno uništeno i razoreno. Kredite više ne želi davati niko ko se bavi normalnim finansijskim poslovanjem i Republika Srpska ih može dobiti samo na „crnim bankarskim tržištima“ uz ogromne kamatne stope, jer svi znaju da je Republika Srpska posle svoje djece već teško zadužila i svoje unuke.

Svi ti problemi polako ovih godina doživljavaju svoj vrhunac i sve je bilo jasnije da je eventualno dobijanje izbora 2022. za ovu i ovakvu vlast samo jedna velika iluzija.

I onda Dodik hazarderski povlači poslednju kartu iz rukava. Rizikujući opstanak Republike Srpske i pola preostalog naroda u njoj, jer je jednu polovinu njenog posleratnog stanovništva već uspio raseliti širom bijelog svijeta. U, reklo bi se, ne baš čvrstom dogovoru sa svojim stranim mentorima krenuo je u „verbalno vraćanje“ nadležnosti koje je najvećim dijelom, upravo on, u ranijem periodu sa Republike Srpske „prebacivao“ na nivo Bosne i Hercegovine a pošto je referendum već "istrošio" kao izbornu "šarenu lažu" odlučio se za "novi projekat".

Zašto „verbalno“? Pa zato što praktično do danas, a evo nas u poslednjim danima 2021., ništa nije konkretno i ozbiljno urađeno na stvarnom „povratku nadležnosti“ nego je sve teška improvizacija i zanimljivo je da je sve odgođeno na šest mjeseci, tj. do početka izborne kampanje za opšte izbore sledeće godine, kada će „cijeli projekat“ onda morati sačekati održavanje izbora.

Time se Dodik, u saradnji sa svojim stranim mentorima, koji su svi su izgledi previše u njega investirali da bi ga se tek tako odrekli, zarad izbora i ostanka na vlasti grubo poigrao i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i sa Republikom Srpskom. Direktno je dao u ruke argumente svima onima koji su sa „Dejtonom“ nezadovoljni a njih nije malo, da nešto sa tim sporazumom nije u redu i da ga treba mijenjati a to je za Republiku Srpsku „od gotovog veresija“.

Dodik sve ovo radi, najvjerovatnije, u dogovoru sa svojim stranim mentorima koji žele u Bosni i Hercegovini stvari „drugačije posložiti“ a on će im to omogućiti sa ovom „ujdurmom“ koju je „podigao“ i sa kojom im "širom otvara vrata", a kao nagradu, što je i ovaj put bio „vjeran pas“, dobiće nove četiri godine vlasti da nastavi sa pljačkom onoga što je preostalo a realno je svega puno, puno manje. I što je za njega možda i mnogo važnije, imaće imunitet od progona za sve ono što je do sada uradio, još četiri godine.

Za Infomedia Balkan:
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter