Stojadin Knežević: Sa Manjače se ori -Nema Kralja, nema Tita sve se kod nas Dodik pita-


Stojadin Knežević: Sa Manjače se ori -Nema Kralja, nema Tita sve se kod nas Dodik pita-

Svjedoci koji su, u nedjelju, bili na Manjači, sa lica mjesta su izvještavali da nije baš pun šator predsjednika Mjesnog odbora SNSD Stričići, pod kojim i ove godine pjeva Milorad Dodik lično. Takvih situacija je u ranijem periodu bilo vrlo, vrlo malo. Da li ovo nešto znači?

Muzički repertoar je već poznat, sve lokal-patriotske pjesme jedna do druge, što je potpuno normalno kada pod šatorom slave oni koji su rat posmatrali iz Beograda i jedino za vrijeme rata dolazili u Republiku Srpsku kada su dopraćali svoje konvoje sa naftom i cigaretama. Mi koji smo ratovali, a srećom nismo poginuli, pa smo ratni vojni invalidi ili samo na margine odbačeni borci, bez posla ili zaposleni sa ponižavajućim primanjima za koja ne možemo platiti ni pola životnih troškova, nismo nešto baš veseli i previše zainteresovani za pjesmu. A ni Dodik nije neki pjevač da nam može privući pažnju lijepom pjesmom.

Pažnju nam više privlače uzvici ispod šatora pod kojim pjeva stara Dodikova poznanica Marica Divljak, koja se svojski „upinje“ da „podiđe“ gostima što više, ne bi li oni bili što „izdašniji“, pa poznati slogani stižu jedan drugoga: „Cijela Srpska Republika voli Željku i Dodika“; „Nema Kralja, nema Tita sve se kod nas Dodik pita“... i još neki slični. Neko bi se i nasmijao na dovitljivost „narodnog pjesnika“ željnog da dobije koju „markicu“ našeg opljačkanog novca od onih koji su Republiku Srpsku i sve nas u njoj finansijski „isisali“ kao „suvu drenovinu“, da situacija nije gotovo tragična. Republika Srpska gotovo bez pola poslijeratnog stanovništva, sa samo još nekoliko privrednih subjekata u njenom vlasništvu, po većini parametara puno siromašnija i od drugog BiH entiteta Federacije BiH a cijela Bosna i Hercegovina je na svim tabelama evropske uspješnosti i razvoja uvijek među dvije ili tri najnerazvijenije i najsiromašnije evropske države. Znači, sportskim žargonom rečeno, u svim varijantama je jedna od medalja za evropsko siromaštvo okačena o vrat BiH.

I u takvoj stvarnosti Dodik daje predizbornu izjavu „svojoj“ RTRS: „Kandidujem se jer narodu nudim ideju slobode i države“. Ta izjava je stvarno iskrena i stvarna. Dodik i njegova vlast je Republiku Srpsku „oslobodio“ od gotovo pola stanovništva, od najvećeg broja mladih, od svih privrednih sistema, sem Elektorprivrede, koju je doveo do ivice provalije, od privrede u opšte i ona je dovedena na nivo statističke greške u poređenju sa bilo kojim drugim prostorom u Evropi. „Oslobodio“ je, zajedno sa svojim političkim partnerima u FBiH i tzv. „stranim faktorom“, sada već po zlu čuveno pravosuđe BiH od prava i pravde, koje jedino mogu „konzumirati“ političari i mafija a običan narod samo „u zadesu“.

Pored pravosudne „oslobođena“ je i zakonodavna vlast, tako da su poslanici i odbornici samo „tasteri“ i „dugmad“ koja se pritiska po potrebi i koja je tu da mafiji omogući da sve „ide po zakonu“ i trenutno imaju „malih problema“ sa time kako da mafijašima, prije svega onima koji su zaposleni u raznim policijama i ostalim institucijama, omoguće da mogu da ubijaju a da ne odgovaraju za ubistvo i u saradnji sa pravosuđem postigli su „veliki napredak“ sa ubistvom Davida Dragičevića 2018. godine, jer nakon više od četiri godine nema ni optužnice, Dženana Memića i još dvadesetak sličnih ubistava.

Što se tiče izvršne vlasti tu mu i nije bio neki poseban problem da stvari poreda kako mu odgovara i da nas „oslobodi“ pametnih, inteligentnih i stručnih, tako da sve što je suprotno od toga, a uz to poslušno, ima velike šanse da bude ministar, predsjednik Vlade i slično.

Ovo su sve „slobode“ i „sloboda“ koju Dodik ponovo nudi svojim biračima a koju već šesnaest godina zajedno sa njim „uživamo“ svi mi. Država, koju on nudi, je sve to zajedno, sve ovo što je on ovako uspješno „oslobodio“. Ta njegova „obećana država“ je mafijaški monstrum koji nam zatire svaki trag i koji satire sve u korijenu.

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter