Stojadin Knežević: Nećemo da pljačkamo i uništavamo druge, samo vas, jer volimo Srpsku!??


Stojadin Knežević: Nećemo da pljačkamo i uništavamo druge, samo vas, jer volimo Srpsku!??

Suočen sa velikim padom ličnog rejtinga, sa sve češćim obznanjivanjem njegove naklonosti realizaciji hrvatskih nacionalnih interesa, neskrivenom pljačkom poslednjih resursa Srpske, Dodik pribjegava riskantnim, kockarskim, ne političkim i nimalo mudrim potezima, koji u pojedinim trenucima i situacijama izgledaju kao političko-samoubilački. Jedan od takvih poteza je i ne davanje agremana novom njemačkom ambasadoru Tomasu Fičenu. 

U diplomatskoj praksi je uobičajeno da se pribjegava takvom potezu kada je sporna ličnost koju matična država šalje i kada je ona dokazana kao neko ko nema, blago rečeno, prijateljske stavove i držanje prema državi u koju se šalje. Nezamislivo je da se to radi zbog nekog stava ili čak i politike države koja šalje ambasadora. U konkretnom slučaju Dodik je, zbog svog ličnog interesa (usvajanja Rezolucije o BiH u Bundestagu u kojoj je on pomenut u negativnom kontekstu), odlučio da “kazni” njemačku državu i “natjera” je da taj dokument povuče.

Naravno da sve to Dodik najviše radi zbog izborne kampanje koja je u toku i njegovog mišljenja da će ga podržati Srbi koji žive u Republici Srpskoj (koji su većina glasačkog tijela RS), zbog istorijskog konteksta i negativne njemačke uloge u njemu. Da će uspjeti, koristeći se inatom prije svega, povratiti njihovu koliko-toliku već poprilično izgubljenu naklonost i pokušati promijeniti izborne trendove i rezultate mnogobrojnih istraživanja javnog mnijenja koji nedvosmisleno govore da je “Dodikovo vrijeme prošlo”.

Šta sve Dodik ovim potezom stavlja na kocku, šta sve može da izazove i kakvom se “igra vatrom” uopšte?

- “Ubjeđuje” Njemačku da Republika Srpska ima prevelika prava u okviru Bosne i Hercegovine i praktično je stimuliše da se ona na svjetskom diplomatskom planu zalaže za smanjenje tih prava. Što je po interese Republike Srpske pogubno. Jer ako već Republika Srpska ne može Njemačku dobiti za svog prijatelja, potpuno je suludo da je tjera da bude njen bezuslovni neprijatelj.

- Omogućava drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH (ovoj ili nekoj drugoj, koji dođu poslije) da i oni u bliskoj budućnosti urade istu stvar sa npr. ambasadorima Srbije ili Rusije? Što je takođe potpuno nepotrebno i loše po interese Republike Srpske.

- “Izaziva” Njemačku da jednostavno povuče diplomatski potez koji bi napravio ogromne štete po mnogobrojne stanovnike i Republike Srpske i Federacije BiH, da ne pominjemo sve druge negativnosti, jednostavnim prihvatanjem da Njemačkoj i “ne treba” ambasador u Bosni i Hercegovini. Čime bi se još više zagorčalo i onako nepodnošljivo stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Provocira Njemačku da i ono malo privrede u Republici Srpskoj “okuje” sankcijama i time prisili na zatvaranje ili selidbu u Federaciju BiH. Da recimo primijeni sankciju da ljudi iz Republike Srpske ne mogu da se zapošljavaju u Njemačkoj ili da jednostavno sve njih koji su porijeklom iz Republike Srpske protjera, pa da se oni recimo moraju fiktivno seliti u FBiH, itd, itd…

Dodik je najpoznatiji po bahatosti, primitivizmu i omalovažavanju svakoga ko nije po “njegovom ukusu”. Praveći ovaj diplomatski skandal očigledno je da je ubijeđen da su njegovi potencijalni glasači toliko ograničeni, nepismeni, zaostali…, da će “progutati njegovu udicu” i da će on politički-izborno profitirati zahvaljujući i istorijskom pamćenju naroda nad kojim je Njemačka u dugom istorijskom periodu učinila na stotine genocida (gledajući to kroz prizmu presuda Haškog tribunala). E, upravo time Dodik želi da se okoristi!

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter