Stojadin Knežević: -Ne postoji kinta koju bih uzeo od Rio Tinta- (Foto/Video)


Stojadin Knežević: -Ne postoji kinta koju bih uzeo od Rio Tinta- (Foto/Video)

Hoće li stanovnici Podrinja i Rađevine ostati na svojim imanjima i na svojoj zemlji ili će morati da se sele? Ono što nije uspjela Austrougarska monarhija za vrijeme Prvog svjetskog rata i ako je na ovom području počinila, prema sadašnjim presudama haškog tribunala i njihovoj novoj definiciji genocida, više desetina genocida nad stanovništvom ovog područja, pokušavaju da zbog najvjerovatnije novca ili nekih drugih materijalnih dobara, privilegija… učine vlasti Srbije.

Najzainteresovanije su i najžešću kampanju u interesu strane multinacionalne kompanije vode dvije prestavnice Vlade, ali im se povremeno priključuje i još nekoliko prestavnika vlasti.

Kompanija koja želi da vrši eksploataciju rude litijuma na ovom području poznata je po tome što su četiri prestavnika njenog menadžmenta osuđena na 10 godina zatvora u Kini zbog korupcije. U Srbiji obećavaju da će sve raditi po zakonu.

Poznati su po tome što su eksploatišući rudu u svojoj državi Australiji uništili jednu svetu pećinu staru 46.000 godina, koja predstavlja nacionalni spomenik i dio je kulture Aboridžina, australskih domorodaca. U Srbiji obećavaju da će čuvati čak i prirodu i prirodna bogatstva, iako ono što ostaje iza te kompanije više liči na predjele sa Marsa ili neke druge nenaseljene planete nego na neko normalno zemljište na našoj planeti.

Poznati su i po tome što su u Papua Novoj Gvineji izazvali desetogodišnji građanski rat u kojem su oni podržavali Vladu koja se borila protiv stanovništva koje je htjelo nadoknade za otetu i uništenu zemlju. Hoće li se isto desiti i u Srbiji, jer je veliki broj ljudi u Podrinju spreman i oružjem braniti svoja domaćinstva?

U Koliko započnu eksploataciju rude, rudnik i jalovište će se nalaziti  u slivu dvije bujične rječice Jadar i Korenita koje se ulivaju u Drinu a ona u Savu. To znači da će prilikom prvih poplava dobar dio tog jalovišta ovim vodenim putem stići i do Beograda. Kako će najagresivnije kiseline koje su poznate čovjeku danas a koje se koriste u preradi rude litijuma i kojih će biti u ogromnim količinama na jalovištu, djelovati na pomenute vodene tokove i prirodnu okolinu, pa i na čovjeka?

Ali ono što je pravi biser u ovoj priči o eksploataciji rude litijuma je to da su SAD četvrta zemlja na svijetu po bogatstvu ovom rudom, ali je eksploatacija gotovo beznačajna? Srbija je u Evropi tek treća država po posjedovanju rezervi ove rude koju puno više imaju Njemačka i Češka, ali njima očigledno ne pada na pamet da rade to što žele vlasti Srbije?

Da li će lični interesi nekoliko pojedinaca iz vlasti i jedne multinacionalne kompanije pobijediti narod Srbije i u Podrinju i Rađevini učiniti ono što Austrougarska monarhija uspjela nije? 

 

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......
Foto naslovna: kurir.rs
Video: Mars Sa Drine/youtube.com
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter