Stojadin Knežević: Ko je toliko moćan prijetiti djeci da će im uništiti fudbalske karijere koje nisu ni počele?


Stojadin Knežević: Ko je toliko moćan prijetiti djeci da će im uništiti fudbalske karijere koje nisu ni počele?

U kakvom stanju je naš fudbal je opšte poznata stvar. Da je više od stotinjak gledalaca na utakmicama svih fudbalskih liga, uključujući povremeno i Premijer ligu BiH, prava rijetkost, je nešto što je takođe gotovo svima u BiH znano.

A na utakmicama na kojima se skupi više gledalaca je uobičajena pojava da se šire šovinizam i mržnja svih mogućih boja.

Navijačke grupe se, a mediji o tome izvještavaju s vremena na vrijeme, često bave distribucijom i prodajom narkotika. Nasilje je njihov znak raspoznavanja i gotovo svakog mjeseca je čak i širom Evrope uobičajeno da neko od njih nastrada i izgubi život a povremeno i sasvim neutralne osobe samo zato što nose neke navijačke boje.

Naravno da je u BiH najprivlačnije ono što je najgore među evropskim navijačima i da je kopiranje najgoreg najuspješnije u BiH ali i cijelom balkanskom regionu.

Posebno se u okvirima pretužne BiH, ali i regionalne fudbalske priče izdvaja stanje vezano za tzv. fudbalske radnike a koje se najjednostavnije može objasniti nedavnom izjavom velikog fudbalskog asa Nemanje Vidića, koji je upitao sve koji imaju neke veze sa fudbalom parafraziraćemo - da li i on mora prvo u zatvor da bi stekao-ispunio uslove da bude fudbalski radnik. Ovim je Vidić sve rekao o tome ko su današnji fudbalski radnici i čime se bave.

Politika je u potpunosti zaposjela sve pozicije u okviru svih fudbalskih struktura u BiH i ako je djelovanje politike i sporta apsolutno nespojivo.

Tako je sada normalno što je na čelu FS BiH sestrić Milorada Dodika, političara koji je “privatizovao” sve institucije u Republici Srpskoj, a i dobar dio institucija BiH. Dodikov sestrić nije imao nikave veze sa iole ozbiljnijim dešavanjima u okviru BH fudbala dok nije postao prvo predsjednik FK “Borac” Banja Luka a onda odmah i prvi čovjek BH fudbala.

Od vrha do dna fudbalskih BH struktura sve je isto, pa ne iznenađuje što je u utorak na čelo opštinskog fudbalskog saveza Bijeljine izabran gradski odbornik SNSD. 

I dok su jedne političke strukture učvršćivale svoju kontrolu nad bijeljinskim opštinskim fudbalskim savezom, na vratima prostorija u kojima se ta skaradija dešavala pojavile su se druge političke strukture željne da one preuzmu upravljanje bijeljinskim fudbalom.

Nepozvani “upadaju” na dobro izrežirani skup i narušavaju “uspostavljenu idilu” što ljuti jednog od glavnih kreatora mnogih nepočinstava, zbog nekih je i osuđivan, te on brutalno reaguje vrijeđanjima, prijetnjama i ostalim verbalnim arsenalom, svojstvenim regionalnim fudbalskim radnicima.

Dotični navodno vrijeđa gradonačelnikovog savjetnika i prijeti čak njegovom devetogodišnjem sinu koji eto trenira fudbal  i kome će kao “sva vrata u svijetu fudbala biti zatvorena”? I navodno je gradonačelnikov savjetnik podnio “krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu” zbog toga??

Pitanja koja se logično postavljaju su, šta je gradonačelnikov savjetnik (političar) tražio na skupu fudbalskih radnika i po čemu se onda razlikuju jedni od drugih, kada i jedni i drugi žele uspostaviti svoju kontrolu nad opštinskim fudbalskim savezom? 

Zatim, ko je to toliko bitan, važan i moćan u okvirima nekog opštinskog saveza, da može prijetiti da će eto baš on nekom dječaku onemogućiti razvoj fudbalske karijere, ako u opšte i dođe do nje?

Naravno da će u našem fudbalu sve biti još i gore, nego što jeste, jer se fudbalskim radnikom zovu i ne samo zovu nego i odlučuju o vrlo važnim stvarima ljudi koji su skloni svemu što smo pomenuli u ovom tekstu. Mnogo toga nismo ni stigli pomenuti, ali ono što je potpuno nenormalno je da bilo koji sportski radnik može biti iznad interesa djece koja žele trenirati neki sport, pa makar se on zvao i fudbal.

A takve stvari su svakodnevica i nešto što je postalo normalno u našem “fudbalskom svijetu,” zato je naš fudbal (ako izuzmemo hrvatski) ne samo na evropskom, već i na svjetskom dnu poslednjih dvadeset i više godina i klupski i reprezentativno, a tamo će, na žalost, još dugo ostati.

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“; Infomedia Balkan.....

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter