Stojadin Knežević: Kako su alavost i bahatost domaćih tajkuna -rastjerali- stanovništvo i radnu snagu? 


Stojadin Knežević: Kako su alavost i bahatost domaćih tajkuna -rastjerali- stanovništvo i radnu snagu? 

Često u poslednje dvije godine čitamo naslove: “Potrebni radnici”; “Sve je manje radnika”; “Moramo tražiti rješenja kako prevazići problem hroničnog nedostatka radne snage”; itd, itd… 

Više je razloga koji su doveli do ove pojave, ali je jasno da su masovni odlazak stanovništva i visina plata, kao i odnos prema radnicima, najvažniji faktori koji su uticali na to. Naravno da postoji i međusobna povezanost baš između odlaska stanovništva i visine plata, te odnosa prema radnicima.

Najčešće objašnjenje i opravdanje za ovu pojavu nedostatka radne snage i odlaska stanovništva je već dugo godina prisutna “ekonomska kriza”, svima nam već dobro poznata. Na ta objašnjenja se nadovezuju ona o kriminalu i korupciji, o nedostatku pravne sigurnosti, političkoj nestabilnosti i ostalim razlozima zbog kojih kompletno stanovništvo masovno napušta ove prostore. Naravno da će jedna takva pojava, praktično egzodus, neminovno dovesti i do nekih posledica a upravo je nedostatak radne snage jedna od prvih.

Ekstremno niske plate za evropska poimanja naknada za neki posao, gdje se npr. mjesečna primanja u manjim trgovinama, uz sva povećanja u dvije poslednje godine, trenutno kreću između 600 i 800 KM (300-400 evra), ali gdje primanja i u mnogim drugim zanimanjima ne odskaču puno od ovih, nisu mogla, na duže staze, proizvesti ništa drugo do masovnog odlaska stanovništva a time i radne snage.

E sad, potpuno je zamršeno pitanje zašto su se praktično svih ovih godina, od završetka ratnih sukoba na našim prostorima pa gotovo do danas, oni koji zapošljavaju radnu snagu, od sitnih preduzetnika pa do onih koje popularno nazivamo tajkunima, praktično takmičili u tome ko će svojim radnicima davati manju platu i ko će se bahatije ponašati prema svojoj radnoj snazi?

Za sve je bilo para, sem za radnike, za njihova primanja od kojih oni i njihove porodice jedino mogu preživljavati. Gazde su se takmičile ko će imati više stanova, kuća, poslovnih prostora, vikendica, automobila... Ko će više potrošiti, kupiti, čiji će automobil biti skuplji, čije supruge nose skuplje haljine, obuću, itd, itd…

Ima puno pitanja koja će se postaviti pred državu i naše privrednike kada krene realizacija masovnijeg uvoza radne snage a što se već neko vrijeme najavljuje? 
Radne snage koja bi potencijalno mogla doći na naše područje ima još samo u Africi i u nekoliko država Azije i Južne Amerike, jer jedino tamo još ima siromašnijih država od naših na Balkanu. Ti eventualni radnici pripadaju civilizaciji, ili civilizacijama, koje nemaju puno toga zajedničkoga sa evropskom kojoj mi, htjeli to priznati ili ne, pripadamo. Kako će se ti ljudi “uklopiti” u naš način života, ili možda je bolje reći kako će se naši privrednici uklopiti u njihovo poimanje rada, odnosno odnosa prema radu prije svega? Tim ljudima će se morati obezbijediti i smještaj, ishrana.. a to sve košta. 

Naravno da je prva “poslovna zamisao” naših tajkuna nova eksploatacija, sada novog, stranog “roblja”, domaće su uspjeli “rastjerati” i to uz pomoć “zarobljenih” institucija države koje bi trebale da im ponovo posluže kao alatke za realizaciju tih nakana. Većina, ako ne i svi naši tajkuni su postali to što jesu pljačkom, što države ne plaćanjem poreza, što već pomenutim neadekvatnim plaćanjem radne snage. 

I na kraju se postavlja logično pitanje, pa zar nije bilo normalnije, jednostavnije, našim ljudima, našem stanovništvu, našim srodnicima praktično, dati veće plate ranije i zadržati ih na našim prostorima, nego danas tražiti ljude čiji će masovniji dolazak u naše krajeve izazvati prave turbulencije i mnogobrojne probleme, obezbjeđivati im i plaćati poseban smještaj, ishranu, itd…??

Izgleda da će nas sve zajedno skupo koštati tajkunska alavost i nezajažljivost?!

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“; Infomedia Balkan......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter