Stojadin Knežević: Kako je moguće da poslednjeg komunističkog diktatora u Evropi –čuva- NATO?

Stojadin Knežević: Kako je moguće da poslednjeg komunističkog diktatora u Evropi –čuva- NATO?

Da je u „balkanskom loncu“ sve moguće i da čudima nema kraja potvrđuje jedna nevjerovatna činjenica, a to je da je od prije dvije i po godine još jedna od balkanskih „banana državica“ postala članica NATO pakta i to 29-ta. Riječ je o, po površini i po broju stanovnika, najmanjoj exjugoslovenskoj republici - Crnoj Gori. 

Vješti balkanski „mutikaša“, politički kameleon, političar za sve društveno političke sisteme i države, apsolutni gospodar života i smrti u Crnoj Gori već trideset godina. Neko ko je gotovo isto toliko godina pod istragama raznih policijskih i drugih bezbjednosnih i pravosudnih institucija i agencija, ponajviše Crnoj Gori susjedne Italije, odigrao je jednu od svojih brilijantnih političkih simultanki kada je prije dvije i po godine svoju političku karijeru i svoj već potrošeni kredo i tada već tridesetogodišnji opstanak na vlasti „obezbijedio“ „podrškom“ ni manje-ni više nego NATO pakta. 

Savez komunista Crne Gore je jedina republička komunistička organizacija bivše Jugoslavije koja ni jedan jedini dan nije bila u opoziciji od 1945 godine do danas. Jedino što su crnogorski komunisti uradili i to 1990 godine, je promjena imena iz Savez komunista Crne Gore u Demokratska partija socijalista Crne Gore.

Vlast stečenu u Socijalističkoj Republici Crnoj Gori, kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka, maksimalno ojačanu i učvršćenu u periodu više nego bliske, bratske saradnje sa „režimom Slobodana Miloševića“, kako to vole da navode zapadni mediji, ranih devedesetih godina 20 vijeka Đukanović je već doveo do statusa „ja država“. 

Vješto sarađujući sa svima a posebno sa tzv. „demokratskim vlastima“ u Srbiji, Evropskom Unijom i Rusijom ali na izvjestan način i sa SAD, održao se na vlasti svih burnih političkih godina od 2000-te, pa sve evo do 2020-te godine, sa time da je blisku političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom raskinuo prije tri-četiri godine i zamijenio je sa još jačom saradnjom sa SAD. 

Pod stalnim optužbama i istragama da je jedan od glavnih "regionalnih igrača" u raznim nelegalnim trgovinama, prije svega duvanskim proizvodima, pa čak i narkoticima, nikada nije osuđen ni za jednu od tih optužbi. 

Ipak, bez obzira na to, teško se može razumjeti, a posebno teško to mogu razumjeti građani – poreski obveznici zapadnih demokratskih država, čijim novcem se ponajviše finansira njihov vojni savez (NATO), zašto je i kako poslednji evropski komunistički diktator postao „štićenik“ njihovog vojnog saveza i zašto se Đukanović i „mašinerija“ oko njega u poslednje vrijeme sve češće pozivaju na to da je Crna Gora u NATO i da je sada NATO garancija da njemu -  Đukanoviću niko ne može ništa? 

Da li je moguće da će upravo NATO, kao vojna organizacija zapadnog demokratskog svijeta „zakriliti“ i ispod svog kišobrana sačuvati na vlasti, još neko vrijeme, poslednjeg komunističkog diktatora u Evropi?  

Hoće li vješti politički manipulator, učenik i saradnik najpoznatijih komunističkih kadrova Socijalističke Republike Crne Gore uspjeti da nadmudri NATO generale ali i političke lidere tog vojnog saveza dovodeći ih u poziciju da rade za njegove interese i da mu time produže politički život dug pune tri decenije, saznaćemo još tokom ove godine?!  

Ono što su Đukanović i njegova ekipa već uspjeli je da jednog ili dva NATO generala „navuku na tanak led“ i da im serviraju suludu priču da je Srpska pravoslavna crkva suviše bliska Rusiji i da je zbog toga treba „kazniti“ i ako Srpska pravoslavna crkva nema svojih bogomolja i vjernika po Rusiji ali ih na hiljade ima širom Sjedinjenih američkih država (SAD) i država Evropske unije (EU).

Đukanović svoju materijalističku i više nego „prizemnu“ gramzivu epizodu vezanu za imovinu Srpske pravoslavne crkve, a uviđajući šta je od te epizode do sada napravio, vješto gura u „naručje“ NATO-u dovodeći taj vojni savez u apsurdnu situaciju da započne i da vodi jedan metafizički sukob.

Hoće li se još koji NATO general „upecati“ u Đukanovićevu vješto razastrtu mrežu i da li je sve oko ove teme sadržano u maksimi „sve je prolazno samo su interesi vječni“ pokazaće dani koji su pred nama?

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......
Foto naslovna: © REUTERS/Milo Đukanović
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks