Stojadin Knežević: Jedini sigurni pobjednik predstojećih izbora u BiH, u izbornoj jedinici RS su DNS i SPS

Stojadin Knežević: Jedini sigurni pobjednik predstojećih izbora u BiH, u izbornoj jedinici RS su DNS i SPS

Sve ostale političke stranke u Republici Srpskoj koje “vuku” više od 90% glasača koji izlaze na izbore će biti podijeljene u dva suprotstavljena bloka od kojih će jedan pobijediti a jedan izgubiti. Koji god blok pobijedio DNS Nenada Nešića i SPS Gorana Selaka će sa njim formirati skupštinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U koliko rezultat izbora između dva suprostavljena bloka bude baš približan sigurno je da će ove dvije stranke podržati dosadašnju vlast predvođenu Miloradom Dodikom i njegovom SNSD. To je, u ovom trenutku, jedino vidljivo i izvjesno.

Na čemu se može bazirati ovaj zaključak? Pa, na nekoliko činjenica.

Prvo! Obje stranke i DNS i SPS su do prije 5-6 mjeseci bile na vlasti u koaliciji sa Dodikom i SNSD i to njihovo učešće je trajalo praktično od osnivanje te koalicije, znači 15 godina. I Nešić i Selak i svo njihovo članstvo su u tih 15 godina znali samo to kako je kada si u vlasti, a u opoziciji nisu bili i teško da bi se snašli. Za ovu činjenicu je sasvim nebitno što se DNS pocijepao pa dio pod imenom DEMOS ostao u Dodikovoj koaliciji a oni nedavno istupili. Kao što se pocijepala i Đokićeva SP, koja je ostala u koaliciji sa Dodikom a Selak sa svojom SPS nedavno napustio tu koaliciju. Jednostavno, njihovo članstvo, članstvo tih stranaka DNS i SPS je “odraslo” u vlasti i na vlasti, kao i njihovi lideri. 

Drugo! DNS i SPS su širom Republike Srpske i dalje u koaliciji sa Dodikom i njegovom SNSD na lokalnom nivou: Bijeljina, Prnjavor, Čajniče, Rudo, Novo Goražde, cijela Hercegovina, itd…

Treće! U “privatnoj državi” kakvu su Dodik i njegova SNSD, do skora zajedno sa Nešićem i Selakom uspostavljali i uspostavili teško u privatnom biznisu može opstati neko ko nije dio strukture Dodikove “privatne države” a i Nešić i Selak, kao i mnogi njihovi saradnici imaju svoje private biznise. 

Četvrto! Biti 15 godina u vlasti a nemati “oraha u džepovima” je u državi kakva je Bosna i Hercegovina i posebno njen Dodikov “privatizovani” entitet Republika Srpska, prosto nemoguće. Tako da je “potpuno normalno” to što su svi “grijehovi” i Nešaća i Selaka i njihovih saradnika “brižljivo pohranjeni” u ladicama Dodikovih “privatizovanih institucija” a on će ih “izvaditi” kada mu budu “zatrebali”.

Mogli bismo nabrajati još puno činjenica koje idu u prilog tome da su Nešićev DNS i Selakov SPS “nokat i prst” Dodikove koalicije, ali je i ovih četiri sasvim dovoljno svakom iole objektivnom posmatraču političkih prilika u Republici Srpskoj. 

Nevjerovatno je kako ove dvije stranke vješto žongliraju između Dodikove koalicije čiji su donedavni član bile i opozicije kojoj obećavaju “kule i gradove” ali svaku priliku koriste da za sebe uzmu ili traže “političke mega zalogaje” (izbori u Prijedoru, mjesto premijera, itd..). 

Opozicija se i bez DNS i SPS, u pravo vrijeme izbacujući na političko nebo nekoliko mladih perspektivnih političkih zvijezda (Jelena Trivić, Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović) potpuno povratila “u sedlo”, iz koga ih je Dodik već poodavno izbacio. Glasači su željni promjena i novih političkih lica i u koliko im opozicija to ponudi uspjeh je vrlo izvjestan?! 

Na žalost, postoji velika vjerovatnoća da će izgledne pobjede mladih opozicionih kandidata za dvije najvažnije pozicije: član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjednik Republike Srpske biti poprilično poljuljane mogućim rezultatima dva politička bloka u borbi za Skupštinu RS a koji će biti prilično izjednačeni. I upravo tada će DNS i SPS nakon zajedničke izborne kampanje sa opozicijom, zajedno sa Dodikovom koalicijom formirati skupštinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U koliko se realizuje takav scenario u oktobru ove godine to će značiti da nam od oktobra, na nivou Republike Srpske, slijedi politička situacija slična onoj koju danas imamo u Banja Luci i Bijeljini, kao i u još nekim opštinama Srpske. Sa jedne strane će Dodik sačuvati svoju “privatnu državu” i potpunu kontrolu gotovo svih institucija a sa druge strane će današnja opozicija imati svoje kadrove na mjestu predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Samo ubjedljiva pobjeda opozicije u borbi za Narodnu skupštinu RS garantuje da do ovoga neće doći.

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter