Stojadin Knežević: -Dragstes- u borbi za poslednju nadu u Besperspektivistanu – Revolucija ljudskosti (Foto)


Stojadin Knežević: -Dragstes- u borbi za poslednju nadu u Besperspektivistanu – Revolucija ljudskosti (Foto)

U Republici Srpskoj su cijene goriva u strmoglavom padu, pa se na nekim benzinskim pumpama benzin prodaje po 2,99, a dizel po 3,24 KM po litru. Ovo je još jedan pad vrijednosti ovih energenata koji su u proteklom periodu rasli do nevjerovatnih gotovo 4 KM za jedan litar, što je opet bila potpuno nerealna cijena koja nas je sve podsjetila na doba rata u BiH, za koje smo mislili da je ostalo daleko iza nas. Poseban kuriozitet ovom prilikom je situacija na benzinskoj pumpi "Dragstes" u Potočarima kod Brčkog, gdje su se već drugi dan za redom formirale duge kolone onih koji žele da tankaju gorivo na ovoj benzinskoj pumpi, na kojoj litar dizela košta 2,59 KM.

I sve bi sa ovim pojeftinjenjema bilo normalno da ih je izazvalo smanjenje akciza na gorivo koje su procentualno vezane za osnovnu cijenu koštanja jednog litra goriva, tako da je sa rastom tržišne cijene goriva svakodnevno dolazilo i do enormnog rasta i visine akciza a što je sve zajedno (uzimajući u obzir i rast PDV) izazvalo pravi bum rasta cijena svih proizvoda. Malo koji proizvod u kalkulaciji koštanja ne sadrži i troškove prevoza koji su direktno vezani za cijenu koštanja goriva.

Prihodi u budžetima su se enormno povećali a našim vlastima predvođenim SDA, SNSD i HDZ nije ni na pamet padalo da makar malo smanje akcize, ili da se makar odredi fiksan iznos akcize. Na sve molbe i zahtjeve javnosti, opozicije i naroda, koji je drhtao pod pritiskom stravičnog rasta svih cijena, vladostodršci iz stranaka na vlasti su odgovorili podizanjem plata sebi i svojim slugama a narod im je bio tek "zadnja rupa na svirali". Objašnjenja vlasti su u jednom trenutku počela da liče na takve gluposti i nebuloze da ih normalan čovjek jednostavno nije mogao slušati. Od toga da smanjenje akciza neće izazvati smanjenje cijene koštanja goriva, do objašnjenja "velikog vođe" da će nam doći drugi i "pokupiti-pokupovati" naše gorivo ako smanjimo akcize. Na kraju se sva velika višemjesečna gužva i nastojanje opozicije da se smanje ili ukinu, makar privremeno, akcize, završila tako što su one kao ukinute, ali će ta procedura "ukidanja" kao trajati još najmanje nekih mjesec-dva? Nevjerovatno!? 

Šta je to što je motivisalo stranke SDA, SNSD, HDZ i njihove lidere da ostanu dosledni i da ni po koju cijenu ne popuste i ne dozvole narodu da ekonomski "prodiše"? I ako su gotovo sve zemlje u okruženju pronašle načine da svojim stanovnicima koliko toliko olakšaju novonastale ekonomske uslove i situaciju, pa sam u Sloveniji, čija je prosječna mjesečna plata duplo veća nego u BiH, imao priliku tankati dizel gorivo za 1,7 evra (nešto malo manje od 3,4 KM) a samo koji dan prije u mojoj nesrećnoj BiH gotovo 0,4 KM više sam plaćao litar "crnog tečnog zlata".

Prvi razlog je što je ovo izborna godina i što je do oktobarskih izbora ostao samo koji mjesec a njima za te izbore trebaju pare da bi kupovali glasove na "svojim nacionalnim stočnim pijacama" jer su upravo u to pretvorili stanovnike ove nesrećne nazovi države, koja je po svim mogućim negativnim parametrima vodeća u Evropi.

Drugi razlog je to što su pomenute stranke i njihovi lideri ubijeđeni da njihov prosječni glasač bolje je reći glasačev karakter, ljudskost, svijest, savjest, "obraz"... vrijedi negdje od 50 do 100 KM i da će im novac koji su prikupili od akciza biti sasvim dovoljan za još četiri godine vlasti i pljačke preostalih još ne uništenih i ne opljačkanih dobara. I što je najbitnije da on, prosječan glasač, nema ništa protiv što je vlast SDA, SNSD i HDZ upravo kroz akcize i PDV od njega, ali i od ostalih stanovnika Besperspektivistana, uzela tih "njegovih" oko 100 KM? I ovo je nevjerovatno, ali je upravo tako, a to će nam već u oktobru "dokazati" rezultati izbora. Naravno, da bih ja lično volio da griješim, ali me dosadašnje iskustvo opominje da je upravo to, na žalost, vrlo izvjesno.

Sve ankete govore da je, kada je Republika Srpska u pitanju i oktobarski izbori, sasvim izgledna pobjeda pojedinačnih kandidata opozicije a da je trenutno približan rejting dva suprostavljena politička bloka. Ono na šta računa vlast u Srpskoj su upravo pare od akciza i od još nekih "ilegalnih" izvora sa kojima će oni tek formirati svoju "pijacu" na kojoj će prvo kupovati glasove birača a nakon toga na “poslaničkoj pijaci” poslanike. Koliko će i da li će u tome uspjeti, saznaćemo tek za koji mjesec?

Ali da u Besperspektivistanu nije sve baš skroz crno trude se neki pojedinci a jedan od njih je, vjerovali ili ne, preduzetnik, privrednik i to domaći, naš, Stevo Lazić, vlasnik već pomenutog “Dragstesa”. Upravo on je, u nekoliko navrata ranije, a posebno ovih dana, dokazao da novac i zarada nisu najvažniji i da je važnije biti čovjek i pravi preduzetnik svoje države a ne “kancer” koji sisa krv radnicima pa sva mladost “pobježe glavom bez obzira” i porez državi kao većina tajkuna bliskih mafijaškim vlastima. Baš ti nazovi preduzetnici su zajedno sa mafijaškim vlastima najzaslužniji što je Republiku Srpsku napustilo više od jedne trećine stanovništva a po poslednjim procjenama vrlo blizu pola stanovnika. Gotovo svaki od njih ima vozni park i nekretnine vrijedne milione, ali gotovo ni jedan od njih “ne može” radnicima davati platu od 1.500 – 2.000 KM, jer “nema se, teška situacija na tržištu”? 

Da li će Stevo Lazić svojim postupcima uspjeti navesti još ponekog poslovnog čovjeka u BiH da mu se pridruži ili će ostati usamljeni slučaj na koga će se još žešće ostrviti mafijaške vlasti vidjećemo vrlo brzo?!

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter