Stojadin Knežević: Dodikov -projekat- je uspio, dobio je -obećanje- Od vraćanja nadležnosti nema ništa


Stojadin Knežević: Dodikov -projekat- je uspio, dobio je -obećanje- Od vraćanja nadležnosti nema ništa

Sve je definitivno riješeno! Čuveni “borac za srpske nacionalne interese” je završio svoj “projekat”. Šta će biti sa “Inckovim zakonom”? Pa, “obećanje ludom radovanje”. Neće biti ništa. Ostaje na snazi dok se tri ovna na brvnu ne dogovore, a neće nikad. Nije “projekat” Milorada Dodika ni imao nikakve veze sa “Inckovim zakonom”. Taj “Zakon” je Dodiku samo poslužio za realizaciju njegovog “projekta”. 

Šta je “projekat”? Pa to je da se ništa drugo ne promijeni vezano za izbore, kada je već sastav CIK (Centralna izborna komisija BiH) neodgovarajući, da se može i dalje krasti do mile volje, na nižim nivoima organizacije izbornog procesa. Da se tako zadrži vlast još četiri godine. I, najvažnije, da se preko vlasti zadrži kontrola nad pravosuđem, te da nema završetka istraga ni u jednoj aferi preko koje je opljačkan narod i Republika Srpska, ali i dio budžeta Bosne i Hercegovine. Dio “projekta” je i podjela tj. dobijanje jednog dijela “kolača” od 125 miliona evra, čiju je isplatu EU stopirala zbog “situacije u BiH” a radi se o drugom dijelu programa od 250 miliona evra pomoći za BiH za sanaciju posledica pandemije virusa korona.Taj dio od 125 miliona evra će dobro poslužiti da se zakrpe sve rupe koje se moraju “pokrpiti” u izbornoj godini a do oktobra mjeseca.

Znači, sva “šuplja priča” tzv. međunarodne zajednice, tj. prije svega zapadnih zemalja, o tome da je Dodik neki “remetilački faktor” pada u vodu, jer Dodiku ove pare neophodne za dobijanje oktobarskih izbora ne daje Rusija nego oni. A zašto mu baš oni daju tu finansijsku transfuziju? Pa, jednostavno, on je njihov čovjek i provodi njihove planove i interese. A njihovi interesi na cijelom Balkanu se mogu jednostavno objasniti rečenicom “što gore to bolje”! Dokaza za tu tvrdnju ima na pretek, ali ćemo  ovde pomenuti samo jedan.

 Nakon 30-tak godina vlasti kriminalizovani lider, još iz doba komunizma, Milo Đukanović je potpuno privatizovao cijelu Crnu Goru i pretvorio je u mafijašku državu čija je glavna djelatnost prodaja i transport droge i šverc cigareta. Kada je narodu bilo dosta i kada više nije mogao podnijeti teror mafijaške vlasti, na avgustovskim izborima 2020. godine, uz svu izbornu krađu mafijaškog režima, je uspio srušiti tu vlast i najviše povjerenja dati strankama koje su bile suprotstavljene Đukanoviću i njegovom mafijaško-političkom bloku. A kada je trebalo da se formira nova Vlada Crne Gore ambasadori zapadnih zemalja su raznim ucjenama i pritiscima jednostavno zabranili da najznačajniji lideri i najvažniji ljudi u strankama koje su na izborima dobile najviše glasova i povjerenja građana Crne Gore mogu ući u Vladu? Tako nešto je potpuno nemoguće upravo u njihovim državama, a ne može se ni zamisliti u bilo kojoj normalnoj, demokratskoj državi. I kada je, nakon svih peripetija, Crna Gora nekako dobila novu demokratsku vladu, najznačajniji zapadni faktori na njihove najznačajnije skupove, na koje se iz jedne države poziva ili predsjednik ili predsjednik vlade, nisu pozivali novog, poštenog i obrazovanog predsjednika Vlade Crne Gore, nego predsjednika Milu Đukanovića? Šta bi to moglo da znači i kakvu su poruku time slali građanima Crne Gore?

Ali da se mi vratimo našem prvopomenutom, balkanskom političkom lideru, koji već decenijama ima podršku zapada. Jasno je da je Milorad Dodik ”zatezao politički konopac” u dogovoru sa svojim mentorima, ili bez njih, ali sa željom i ciljem da postigne rezultate iz svog “projekta”. I sa, ili bez, dogovora sa svojim mentorima on je najvjerovatnije postigao svoj cilj i ima nečije “obećanje” da će za njega sve biti dobro ali da sada zastane sa svojim “dimnim bombama” u vidu “vraćanja nadležnosti” koje je upravo on prenio na nivo BiH.

Sada bi, sa novcem koji je dobio, trebao uploviti u mirnu luku izborne kampanje i nastaviti periodično zasipanje svojih glasača sa novim lažnim obećanjima, vrijeđanjem opozicije da su izdajnici i neizostavnim srbovanjem. Narod brzo zaboravlja, pa će brzo zaboraviti i na Dodikova obećanja o “vraćanju nadležnosti”, o vojsci Republike Srpske, kao što je zaboravljao na referendume o nezavisnosti i slične Dodikove laži. “Progutaće” priče o Agenciji za lijekove RS i VSTS-u RS koje će kobajagi biti realizovane poslije izbora. A poslije izbora, ko će se još toga sjećati nakon potrošenih 50-100 KM ili humanitarnog paketa iste te vrijednosti dobijenih za izbore? 

Ipak je Dodik stari politički vuk, još od rata pa na ovamo ogrezao u mnogo čemu, na žalost ničemu dobrom i ne vjeruje baš potpuno “obećanju” koje je dobio od svojih “zapadnjaka”. Zato je sa sinom krenuo u kampanju naplate ugovora koje je sa gotovo svim javnim preduzećima, agencijama i institucijama u Srpskoj sklopio “Prointer” i to unaprijed. I do sada su pomenuti subjekti “Prointeru” plaćali pozamašne iznose, ali nikada do sada unaprijed? Šta li se krije iza ovog poslovnog poteza saznaćemo najdalje do oktobra ove godine?

Za Infomedia Balkan
Stojadin Knežević, prof., dugogodišnji novinar, medijski radnik i medijski menađžer: Valter-a; Walter-a; Svet-a; Nezavisnih novina; Ekstra magazin-a; Bobar radija; Novinske agencije RS „SRNA“......

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter