Stiže li preporod u poljoprivredu Srpske? Dvojici uzgajivača u Bijeljini odobren uzgoj industrijske konoplje


Stiže li preporod u poljoprivredu Srpske? Dvojici uzgajivača u Bijeljini odobren uzgoj industrijske konoplje

Na području Grada Bijeljina odobren je uzgoj za dva uzgajivača industrijske konoplje, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Podsjetimo, uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Republici Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdalo je ukupno 12 odobrenja za uzgoj industrijske konoplje u 2021. godini.  Prema evidenciji koje vodi Ministarstvo površina pod kojom je zasijana industrijska konoplja u 2021. godini je oko 18 hektara", rečeno je za portal InfoBijeljina iz ovog ministarstva.

U Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može imati ova konoplja.

"Industrijska konoplja je konoplja (Cannabis sativa L.) čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2 odsto i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o sjemenu poljoprivrednog bilja", navedeno je u pravilniku koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Zahtjev za izdavanje odobrenja mogla su podnijeti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Foto naslovna: Facebook/industrial.hemp.croatia
Izvor: infobijeljina.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter