Stiže li nam i -mrak- na svu našu muku? Najave poskupljenja struje od 70 do 120%

Stiže li nam i -mrak- na svu našu muku? Najave poskupljenja struje od 70 do 120%

Da li nam prijeti mrak- pitaju se potrošači? Drastičan rast cijena električne energije posljednjih mjeseci zapljusnuo je cijelu Evropu, a kao glavni razloz se navodi poskupljenje prava na emitovanje CO2 i prirodnog gasa. Cijene na berzama trenutno idu od 90 do 200 eura po megavat-satu. I jedan broj firmi iz BiH i Srbije su ovih dana izašle u javnost sa tvrdnjama da su dobile najave od svojih snadbjevača da će električna energija poskupiti od 70 do 120 posto.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave JP Elektroprivrede BiH su već održali sastanak sa predstavnicima vlasti, a šta se po ovom pitanju dešava u Republici Srpskoj više nam je rekao Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

U Republici Srpskoj su preduzeća prošle godine, kaže, potpisala jednogodišnje i dvogodišnje ugovore, tako da jedan dio poslodavaca ima potpisanu garantovanu cijenu do kraja godine, dok je drugi dio poslodavaca u fazi pregovora sa Elektroprivredom Republike Srpske.

 „U fazi smo dogovaranja sastanka sa Elektroprivredom Republike Srpske i resornim Ministarstvom. Nemamo najave povećanja cijena struje i očekujemo razumjevanje stanja u kojem se nalazi privreda zbog problema vezanih za posljedice infekcije COVID po svjetsku ekonomiju. Ono što je bitno je da je prošle godine cijena električne energije bila 55 eura, a da je sada cijena čiste energije oko 80 eura. Na taj iznos se dodaje taksa za pravo na emisiju CO2 i prirodnog gasa od 50 eura. Moramo reći takođe da u našim računima koje poslodavci dobijaju ima uračunat iznos mrežarine koji je u prosjeku oko 50% u odnosu na ukupan račun, tako da i povećanja cijene struje ne bi trebalo da iznose više od 10 do 15%.“ istakao je Aćić za BUKU.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine već su postigli saglasnost sa Upravom JP Elektroprivrede BiH da je najavljeno poskupljenje električne energije neodrživo i da bi imalo nesagledive posljedice kako za privredu, tako i za stanovništvo i društvo u cjelini.

Tim povodom su juče održali i sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem. Dogovor nije postignut, a novi sastanak je zakazan  za ponedjeljak u 12 sati. 

Ministar Džindić je nakon sastanka rekao da je zadužio Elektroprivredu da pripremi analizu prijedloga povećanja cijene, dok je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao kako su neke kompanije već potpisale ugovor o povećanju od 120 posto. “Tu je sigurno bilo zavrtanja ruku. Napravićemo konkretan dogovor. Određeno povećanje mora biti, ali ono ne bi smjelo biti u najavljenom obimu nikako. Nadam se konstruktivnom dogovoru”, rekao je Smailbegović.

U Udruženje za zaštitu potrošača "DON" se otvoreno pitaju da li nam sada prijeti i mrak, dok smo već danima suočeni pričama o poskupljenjima, kako osnovnih životnih namirnica, plina i goriva. Zahtjevaju što hitnije pregovore u kojima će učestvovati I predstavnici potrošača

“Najava poskupljenja već je izazavala uznemirenost među stanovništvom, naravno sa razlogom, jer većina građana /potrošača preživljava i jedva sastavlja kraj sa krajem. Zahtijevamo od nadležnih na svim nivoima da zaustave trend poskupljenja i odbijanje zahtjeva koje najavljuju javni snabdjevači vezano za poskupljenje. Potrošači već plaćaju dovoljno visoke cijene električene energije, kao i obnovljive izvore energije, iz kojih se finansiraju mnoge vjetro, sunčane i hidro elektrane, da bi se od istih otkupio dio električne energije koji se prodaje potrošačima”, zaključuju u  Udruženju za zaštitu potrošača "DON".
Iako predstavnici vlasti poručuju da se poskupljenje ne odnosi na građane već na privredna društva, jasno je svako povećanje cijena električne energije udar i na stanovništvo, jer bi više cijene struje lančano uticale I na povećanje cijena roba i usluga na tržištu.

Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter