Stigla potvrda – Agencija za bankarstvo Republike Srpske prostor platila čak 13 miliona maraka (Foto/Dok.)

Stigla potvrda – Agencija za bankarstvo Republike Srpske prostor platila čak 13 miliona maraka (Foto/Dok.)

Informacija koju sam objavio prije dva dana, da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske kupila poslovni prostor koji je plaćen skoro 13 miliona maraka pokazala se tačnom. Od Agencije za bankarstvo Republike Srpske dobio sam danas Odgovor u kome se kaže da su kupili poslovni prostor od firme „Velehem S D.O.O“ Laktaši, koji je plaćen 12 893 891,99 KM, ili 11 020 420,50 KM bez PDV-a.

U Dopisu se navodi da je površina poslovnog prostora 3 279 m2, što znači da je cijena po kvadratnom metru iznosila 3 932 marke, znači skoro 4 000 maraka po kvadratu, te tvrdi da su tobože prošli dobro jer je procijenjena vrijednost objekta bila 15 miliona. Imajući u vidu da Agencija za bankarstvo Republike Srpske ima ukupno 65 zaposlenih radnika, potrošeno je nevjerovatnih 200 000 KM po zaposlenom radniku, ili po realnim cijenama u Banjaluci po svakom radniku u prosjeku potrošen je jedan trosoban stan površine oko 80 m2!? NEVJEROVATNA DRSKOST, BAHATOST I ZLOUPOTREBA!

Treba istaći da je minimalno potrebno 4,5 kvadratnih metara kancelarijskog prostora po zaposlenom radniku, da je optimalno 8 M2, a da su u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske kupili čak 45 M2 po zaposlenom, a koji je uzgred plaćen skoro duplo više od realne cijene poslovnog prostora u Banjaluci.

Zanimljivo da u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske nisu željeli da meni odgovore na mejl već su ga ostavili u Narodnoj skupštini Republike Srpske oko 15 časova, sa ciljem da kupe vrijeme i da odgovor ne stigne do mene do ponedjeljka.

Prostor je kupljen od firme Velehem S D.O.O iz Laktaša, koja se formalno vodi na Silvi Lončar i Đorđu Jovetiću, koji je po mojim saznanjima kum Goranu Taliću, visokom funkcioneru SNSD-a bliskom Miloradu Dodiku, a koji stoji iza ovog posla.

Zanimljivo da je prošle godine portal Kapital objavio informaciju da Agencija za bankarstvo RS kupuje poslovni prostor koji planiraju platiti 5 miliona maraka, pa se postavlja pitanje kako je cijena za samo godinu dana utrostručena.

Postoji osnovna sumnja da je posao namješten, kao i nabavka namještaja od firme DINEKO iz Trebinja, o čemu ću uskoro pisati detaljnije. Svakako da ću ovaj slučaj prijaviti Specijalnom tužilaštvu Banjaluka, da istraži aferu i ispita da li ima korupcije i kriminala, da li je sve unaprijed dogovoreno i preplaćeno, ko stoji iza posla i operacije i ko je stavio javni novac u džep.

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: Capital.ba/Zgrada Agencije u BL
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter