Stefan Vujić, od hrvatskog dresa do meča protiv Hrvatske u srpskom dresu

Stefan Vujić, od hrvatskog dresa do meča protiv Hrvatske u srpskom dresu

Bivši as rukometnog kluba Zagreb i mladi reprezentativac Hrvatske, sutra će u Splitu igrati protiv Hrvatske, i to u dresu Srbije.

Nekada hrvatski reprezentativac, Stefan Vujić, igraće za Srbiju protiv Hrvatske na otvaranju Evropskog prvenstva u Splitu. 

Vujić je odrastao u Istri, a igrao je za Zagreb i hrvatsku reprezentaciju. Prošle godine rešio je da obuče dres Srbije.

"Sa dosta strana sam čuo da je to hrabra odluka, ali ja to tako ne gledam... Samo sam se vodio sportskim interesima, samo me sport zanima i ne bih mešao sport ni sa čim", rekao je Vujić. 

Njegovi roditelji su Srbi, iz banatskog mesta Ečka. Otac Vojislav, takođe rukometaš, nastupao je za Proleter iz Zrenjanina, a 1985. odlazi u Hrvatsku i prelazi u klub Istra Turist iz Umaga.

Šest godina kasnije, dobija sina. Stefan se rodio u Rijeci, gde je još u vrtiću učio italijanski. Odlaskom u Poreč, počeo je njegov rukometni razvoj.

Proveo je dve godine u Fraancuskoj, a 2015. godine dolazi u Zagreb kod Veselina Vujovića, sada selektora Slovenije. Njegov sadašnji klub je Steaua iz Bukurešta.

Igrajući na poziciji srednjeg beka, Stefan je prošao sve mlađe kategorije Hrvatske, a 2013. godine je bio deo reprezentacije koja je osvojila srebro na mediteranskim igrama.

Ipak, za Stefana nije bilo mesta u najboljoj selekciji Hrvatske, i posle razgovora sa Markom Isakovićem, rešio je da zaigra za Srbiju.

"Presudila je želja za napredovanjem, dokazivanjem i učestvovanjem na velikim takmičenjima. To je samo pomoglo u odluci da se odlučim za Srbiju", rekao je Vujić.

Iz hrvatske mu nisu slali zamerke, već samo poruke podrške a legendarni selektor Lino Červar smatra da je Stefan pametno postupio.

"Červar je znao Stefana, ali se oslonio na igrače koje više poznaje kroz klubove i reprezentaciju, što je Srbija dosta dobro iskoristila", smatra rukometni trener Aleksandar Brković.

Vujić u Splitu za protivnike ima i kumove - Stipe Mandalinić i Tin Kontrec biće u timu Hrvata proitiv Srbije na otvaranju šampionata Evrope.

"Čuo sam se sa njima naravno, to je neka šala bez zle krvi... Iskreno jedva čekam da sve to krene, da pokušamo da otvorimo prvenstvo pobedom, jer su prve utakmice najteže", rekao je Vujić.

Čuveni Ivano Balić je rekao da u hrvatskom rukometu ima previše sličnih igrača. Možda je mislio da su neki suvišni. Iako mu Hrvati nisu posvetili dovoljno pažnje, Vujić to nikada nije osuđivao. Rukometno znanje odnosi iz zemlje u kojoj ga je stekao, da bi ga primenio u zemlji u kojoj su mu koreni.


Izvor: RTS