Starica živi bez struje i vode, jedino bogatstvo dvije ovce (Video)


Starica živi bez struje i vode, jedino bogatstvo dvije ovce (Video)

Dragica Pavić, starija žena iz sela Krajčinovići, kod Gradiške, živi u nehumanim uslovima u trošnoj kući bez struje, vode i drva, a jedino bogatstvo koje posjeduje su dvije ovce s kojima spava. Ova žena svakodnevno preživljava u uslovima nedostojnim čovjeka u 21. vijeku, a milostinja i hrana koju dobije od komšija su trenutno jedino čemu se ona zasad može nadati. "Živim ovdje sama i nemam nigdje nikoga. Spavam s ovcama, nemam ni struje ni vode, te po 10 dana kruha ne jedem", priča skoro u suzama Dragica Pavić.

Fatima Fejzić, koja je pokrenula apel za pomoć Pavićevoj, rekla je za "Nezavisne" da ovakav život i mučenje nikad u životu nije vidjela. "Kad sam prvi put ušla u njenu kuću, vidjela sam da je puna rupa i skoro je ruševina. Njeno bogatstvo čine dvije ovce, s kojima nažalost i spava zajedno", istakla je Fejzićeva.

Prema njenim riječima, Pavićeva nema porodicu i potpuno je sama, a jedino društvo joj, osim ovaca, čini nekoliko kokošaka i mačaka. "Ona je invalid, noge su joj teške i jedva hoda, a živi od milostinje komšija koji joj povremeno daju hranu. Zamislite da nema ni te pomoći, pa ta jadna žena bi umrla od gladi", priča Fejzićeva.

Dodaje da je nevjerovatno da neko može biti bez vode, struje i peći u 21. vijeku, te da to izgleda kao da živi u kamenom dobu. "Sada stiže zima i hladniji period. Ako joj se ne pomogne pitanje je kako će ona sama pregurati ovaj najteži period. Njoj je potrebna i pomoć ljekara jer se pomalo gubi i ne zna ni sama koliko ima godina", naglašava Fejzićeva.

Preko Facebook profila Fejzićeva je nekoliko puta apelovala na sve svoje prijatelje da pomognu ovoj starijoj ženi koja je u nevolji, te da su se ranije javili mladići iz Banjaluke koji su joj pomogli. "Radim u blizini pa kad dobijemo doručak u firmi odnesem njoj kako ne bi bila gladna. Nisam ni ja u mogućnosti da više dajem, ali mogu toliko što je od srca. Bojim se da će je ljudi zaboraviti i da će umrijeti od gladi ili hladnoće", kaže Fejzićeva.

Rade Cumbo, direktor Centra za socijalni rad Gradiška, rekao je za "Nezavisne" da im je poznata situacija u kojoj živi Dragica Pavić. "Ona ne želi smještaj u ustanovi socijalne zaštite, te joj je radi poboljšanja materijalnih uslova u dvorište uz njenu saglasnost dostavljen stambeni kontejner", kaže Cumbo.

Dodaje da je Pavićeva korisnik mjesečne novčane pomoći, kao i drugih vrsta pomoći. "Po zakonu smo dužni da socijalnu situaciju stranke čuvamo kao službenu tajnu, tako da ne možemo dati detaljnije informacije", rekao je Cumbo.

VIDEO:

 

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks