Stanić o piralenu: Ugroženo zdravlje

Stanić o piralenu: Ugroženo zdravlje

Vatrogasci, novinari i svi ljudi koji su pristvovali požarima u banjalučkom Incelu su zbog neodgovornog ponašanja nadležnih institucija dovedeni u opasnost dugoročnog ugrožavanja zdravlja, izjavio je Slobodan Stanić, član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS.

On kaže da se nije smijelo desiti da vatrogasci idu gasti požar, a da nisu upozoreni na prisustvo piralena čijim gorenjem nastaju toksična i kancerogena hemijska jedinjenja. 

„Republika Srpska je morala imati katastar zagađivača koji i služi za to da se izbjegne ugrožavanje zdravlja ljudi. Gledao sam te katastre za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku i tamo se jasno znaju lokacije sa hemijskim supstancama i u slučaju požara se lako može provjeriti da li se na određenom lokalitetu nalaze štetne materije“, pojasnio je Stanić. 

On je istakao da se mora utvrditi identitet lica koja su se nalazila na požarištima u Incelu kako bi im se omogućila maksimalna zdravstvena zaštita i mogućnost da ostvare svoja prava ukoliko dođe do zdravstenih posljedica .

„Tu mislim na profesionalnu vatrogasnu jedinicu, ali i na dobrovoljno vatrogasno društvo iz susjednog naselja Vrbanja. Oni su išli da gase klasičan požar, da bi se kasnije ispostavilo da postoji prisustvo toksičnog pilarena. Na slikama koje su objavili mediji se vidi da su neki od vatrogasaca na sebi imali samo majce kratkih rukava i da nisu imali zaštitna odijela i maske“, kazao je Stanić, dodajući da je zdravlje ugroženo svim ljudima koji su prisustvovali požaru uključući i novinare i snimatelje. 

Stanić je rekao da je dokazano da se pri gorenju piralena štetni produkti povećavaju sto puta i da jedna litra ove tečnosti može zagaditi milijaru litara vode.


Izvor: rtvbn.com