Srpska zbog -Prointera- pravi domaću banku (IRB) gdje Infinity grupa nakon preregistracije otvara račun


Srpska zbog -Prointera- pravi domaću banku (IRB) gdje Infinity grupa nakon preregistracije otvara račun

Vlada Republike Srpske krenula je u zakonske izmjene kojima će Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske biti ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa. Sa tim su počele da se ostvaruju najave Milorada Dodika iz aprila ove godine da će Srpska dobiti domaću banku za unutrašnji platni promet na koju SAD neće imati bilo kakav uticaj.

Po hitnom postupku Vlada je danas utvrdila izmjene i dopune Zakona o bankama Republike Srpske, Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS te Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

“Imajući u vidu da su se uslovi na finansijskom tržištu značajno izmijenili od osnivanja IRBRS, bilo je neophodno izvršiti strateško prilagođavanje poslovanja IRBRS razvojnim ciljevima Republike Srpske”, saopšteno je iz Vlade RS.

Tvrde da je ovo pitanje razmatrano u okviru Projekta Svjetske banke – Jačanje bankarskog sektora, koji je realizovan u periodu od 2018. do 2021. godine.

Međutim, dobro upućeni izvori iz bankarskih krugova u Srpskoj kažu da bi rezultat današnjih izmjena zakona  mogao biti stavljanje IRB-a na OFAC-ovu listu.

I ekonomista Svetlana Cenić ne sumnja da se u ove zakonske izmjene ide zbog osoba i preduzeća sa američke crne liste. Međutim, kaže ona, cijena koju će svi platiti biće previsoka.

“To što će se IRB komercijalizovati, nikako neće izbjeći dalje sankcije”, kaže ona.

Ocjenjuje da je odluka opasna i dodaje da prethodna iskustva pokazuju da vlast u Srpskoj ne zna upravljati bankom, dajući za primjer Banku Srpske.

“Komercijalizacija IRB-a je početak njenog kraja jer je vlast do sada upropastila nekoliko banaka. IRB je upravo bio pred slomom dok su plasmani išli mimo komercijalnih banaka i kada se zakon kršio na sve strane.  Većina tih kredita kasnije je bila nenaplativa”, kazala je Cenić.

Ministar finansija Zora Vidović, potvrdila je za CAPITAL da se reorganizaciji banke pristupilo između ostalog i zbog sankcionisanih firmi, a detalje ćemo objaviti uskoro u intervjuu sa njom.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD prije 15-ak dana pod sankcije je stavila firme Sirius 2010, Infinity International Gruop, Prointer ITSS,Una World, Infinity Media, zatim K-2 Audio Company, te Kaldera Company.

Na listu su stavljeni i vlasnik Infinity International Group Đorđe Đurić te direktor Kaldera Company Milenko Čičić, a kao razlog za uvođenje sankcija navedena je njihova povezanost sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Prethodno su se na crnoj listi našli i najviši predstavnici vlasti RS kojima su banke zbog toga ugasile račune, a ista sudbina čeka i preduzeća iz Infinity grupacije u kojoj su prošle sedmice priznali da to očekuju i da su ih banke već kontaktirale.

Iz ovih kompanija su najavili reorganizaciju i novi model poslovanja.

Piše: D. Tovilović
Izvor: capital.ba

Vidović: Infinity grupa nakon preregistracije otvara račun u IRB-u

Foto SRNA

IRB ulazi u platni promet ako Centralna banka BiH da zeleno svjetlo - Državna banka će ulagati u nešto što je za državu važno, a nije komercijalno opravdano

Ministarka finansija RS Zora Vidović potvrdila je za CAPITAL da su zakonske izmjene kojima je omogućeno da Investiciono – razvojna banka obavlja poslove platnog prometa, između ostalog, donesene i kako bi se pomoglo firmama koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu.

Podsjećamo, Vlada RS jutros je po hitnom postupku utvrdila izmjene i dopune Zakona o bankama Republike Srpske, Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS te Zakona o unutrašnjem platnom prometu, koje je Narodna skupština već uvrstila u izmijenjeni dnevni rad sutrašnjeg zasjedanja.

Na pitanje da li Vlada RS na ovaj način pokušava pomoći firma koje su se našle na listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD, Vidović je rekla da ovo može biti dobro rješenje za sankcionisane firme, ali da to nije jedini razlog zakonskih izmjena.

„Mi pokušavamo da imamo svoj unutrašnji platni promet kako bismo mogli raditi preko naše banke. Takva banka postoji u FBiH i iz te banke se ulažu sredstva u nešto što je za državu važno, a nije komercijalno baš opravdano“, kaže Vidović.

Kaže da je to samo proširenje djelatnosti IRB-a i od sada će Agencija za bankarstvo kontrolisati IRB.

„Da li će Centralna banka prihvatiti da ubaci IRB u platni promet to zavisi, znate kako oni odlučuju. Ako dobijemo dozvolu od njih ući ćemo u platni promet, ako ne dobijemo, a računamo da se i to može desiti, onda bi to zaista bila diskriminacija kakvu do sada niko nije vidio“, istakla je Vidović.

Na pitanje kako bi IRB mogao da pomogne firmama sa američke crne liste, Vidović kaže da po sadašnjem stanju stvari IRB ne može da im otvori račune, ali da će to biti moguće nakon vlasničke promjene i kompletnog restrukturiranja „Infinity grupacije“.

„IRB sada ne bi mogao da im otvori račune jer one više ne mogu ni u jednoj banci da otvore račune, to je definitivno. Ali, ako se budu preregistrovale, a to moraju da urade ako hoće da rade, a sigurno da hoće, jer imaju velike projekte, vjerujem da će te nove firme moći otvoriti račun i u IRB-u i kod drugih banaka. Ali nije to poenta. Poenta je da mi od sada imamo naš platni promet, a da u budućnosti radimo nešto što će pomoći našoj privredi. Ovima što su sada sankcionisani teško se može pomoći“, kazala je Vidović.

Neće biti direktnih plasmana

Zora Vidović je naglasila da će IRB raditi u skladu sa Zakonom o bankama, da će ih kontrolisati Agencija za bankarstvo i da ništa neće moći da rade mimo zakona.

„Takođe, IRB i dalje neće moći direktno kreditirati i njihovi krediti će ići preko komercijalnih banaka“, naglasila je Vidović.

Na pitanje da li bi IRB, ako otvori račune ovim firmama, mogla da dođe u problem, Vidovićeva kaže da ne vidi problem ako se naprave sasvim druge firme.

Kazala je da je SWIFT potreban i za unutrašnji promet i da je BiH jedina država u svijetu koja ima i unutrašnji i spoljni promet na SWIFT-u.

Dodala je da su u problemu i veliki projekti koje su ove firme dobile od države.

„Kompanija „Sirius 2010“ u procesu fiskalizacije ima još samo priključiti kase, sve ostalo je završeno. To će se i odraditi, ali treba održavati sistem Poreske uprave, Geodetske uprave, Fonda zdravstvenog osiguranja RS. To su strašni problemi i Amerikanci su to namjerno i uradili da blokiraju sisteme koji su jako važni za funkcionisanje svake države“, kazala je ona.

Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD prije 15-ak dana pod sankcije je stavila firme Sirius 2010, Infinity International Gruop, Prointer ITSS,Una World, Infinity Media, zatim K-2 Audio Company, te Kaldera Company.

Na listu su stavljeni i vlasnik Infinity International Group Đorđe Đurić te direktor Kaldera Company Milenko Čičić, a kao razlog za uvođenje sankcija navedena je njihova povezanost sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Prethodno su se na crnoj listi našli i najviši predstavnici vlasti RS kojima su banke zbog toga ugasile račune, a ista sudbina čeka i preduzeća iz Infinity grupacije u kojoj su prošle sedmice priznali da to očekuju i da su ih banke već kontaktirale.

Iz ovih kompanija su najavili reorganizaciju i novi model poslovanja.

Piše: Marina Ljubojević
Izvor: capital.ba

IRB do kraja godine neće moći obavljati platni promet

Foto: Capital

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske trenutno nema infrastrukturu i nije kadrovski osposobljena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa i neće te poslove moći da radi najmanje do kraja tekuće godine.

Ovo tvrdi odlično upućeni sagovornik CAPITAL-a iz bankarskih krugova koji kaže da današnje saopštenje Vlade RS nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o bankama, Zakona o IRB-u i Zakona o unutrašnjem platnom prometu ne daje nijedan odgovor na brojna tehnička pitanja, niti objašnjava kako Vlada namjerava uskladiti stvarno stanje sa drugim zakonima koji tretiraju pitanje platnog prometa i prikupljanja depozita.

„Ono što se jasno vidi je činjenica da ovo predstavlja suštinsku i drastičnu promjenu uloge IRB-a koji je do sada samo upravljao fondovima, a sada ulazi u potpuno nove poslove za koje trenutno nema ni infrastrukturu niti je kadrovski osposobljen“, kaže naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

On objašnjava da IRB za platni promet mora ući u sistem SWIFT i dobiti svoj kod, zatim mora nabaviti softvere za vođenje registra računa i za provjeru klijenata, te riješiti niz pitanja sa Centralnom bankom BiH od koje u konačnici mora dobiti svoj CAS račun.

„Za prikupljanje depozita treba nabaviti softver, mora riješiti pitanje obavezne rezerve sa CBiH i regulisati odnos sa Agencijom za osiguranje depozita BiH. Sve to govori da ovo rješenje bez obzira na hitnost u postupanju neće zaživjeti brzo, odnosno sasvim sigurno ne tokom tekuće godine i to uz uslov da zakoni koji su upućeni u Narodnu skupštinu po hitnom postupku budu usvojeni bez zastoja u Vijeću naroda RS“, ocjenjuje naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, samo za osposobljavanje radnika za rad u SWIFT treba bar dva-tri mjeseca.

„Sve navedeno su samo tehnička pitanja koja traže i vrijeme i značajna ulaganja, ali i osposobljene kadrove koje IRB trenutno nema. Osim ovih strogo tehničkih pitanja ove izmjene mogu imati i druge implikacije, npr. poštovanje OFAC liste, a svi korisnici SWIFT koda su u toj obavezi. Da budem precizan, sve banke su u obavezi da jednom mjesečno potpišu obrazac da su OFAC compliant, odnosno da poštuju pravila OFAC i ne sarađuju sa licima sa tzv. crne liste“, kaže on.

On zaključuje da je trenutno puno više pitanja nego odgovora, ističući da se radi o izuzetno složenom projektu koji ne može zaživjeti u kratkom roku.

Piše: D. Momić
Foto naslovna:
Izvor: capittal.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter