Srpska zadužena na londonskoj berzi za 300 mil. evra a Vlada još platila i 6,3 mil.KM savjetnicima?


Srpska zadužena na londonskoj berzi za 300 mil. evra a Vlada još platila i 6,3 mil.KM savjetnicima?

– Konsultantske usluge Vladi RS pružali „Monet broker“, „Societe generale“, „Unicred bank“, „Allen&Overy“, „BDК advokati“

Vlada Republike Srpske potrošila je više od šest miliona KM na savjetodavne usluge u vezi sa emisijom obveznica na Londonskoj berzi.

Republika Srpska se u aprilu prošle godine zadužila 300 miliona evra emisijom obveznica na Londonskoj berzi, a informacije o kupcima, troškovima i ostalim uslovima emisije, Vlada nije željela da objelodani.

Do javnosti je dospjela samo informacija da se Srpska zadužila po kamatnoj stopi od 4,75 odsto.

Međutim, izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS otkriva da je za savjetodavne usluge u vezi sa emisijom obveznica na Londonskoj berzi kompanijama „Monet broker“, „Societe generale“, „Unicred bank“, „Allen&Overy“, „BDК advokati“ plaćeno 5,3 miliona.

Pored toga, plaćene su i naknade za kreditni rejting agencijama „S&P Global Europe Limited“, „Moody's“ i“ GBP Financial Services Limited“ u iznosu od milion KM.

„Dugoročne obaveze po osnovu obveznica u inostranstvu iskazane su u iznosu od 915,3 miliona KM po osnovu emitovanih obveznica Republike Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu. U toku 2021. godine Republika Srpska se zadužilaemisijom obveznica na Londonskoj berzi u vrijednosti od 300 miliona evra. Rok otplate je pet godina, a grejs period četiri godine uračunat u rok otplate (jednokratna otplata) i kamatna stopa 4,75 odsto“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Međutim, konsultantske usluge bi Srpsku mogle da koštaju i mnogo skuplje ukoliko izgubi u sudskom sporu koji je protv nje pokrenula švajcarska konsultantska firma „Synergy  Wealth Management“.

Naime, ova firma tvrdi da je posredovala za RS prilikom emisije obveznica na Londonskoj berzi, ali da joj Vlada nije platila dogovorenu naknadu zbog čega je tužila Srpsku tražeći odštetu od 2,9 miliona KM.

Detalje te tužbe CAPITAL je objavio u tekstu Vlada RS prevarila konsultanta za obveznice na Londonskoj berzi.

Piše: Marina Čigoja Ljubojević
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter