Srpska ponovo prodaje akcije RŽR -Ljubija-

Srpska ponovo prodaje akcije RŽR -Ljubija-

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudiće ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku se ponovo našao Rudnik željezne rude „Ljubija“, čija privatizacija je proteklih godina izazvala prvi veliki razdor u tada vladajućoj koaliciji u Srpskoj.

Prodaja 64,9 odsto državnog kapitala u rudniku „Ljubija“ planirana je na berzi organizovanjem posebnih aukcija uz mogućnost postavljanja uslova i  kvalifikacionih kriterijuma za učesnike.

Za kupovinu državnog kapitala u ovom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal” iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organozovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu. IRB je tada državni kapital ponudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ duže vrijeme je bila kamen spoticanja između tada vladajućih stranka u RS. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda “Israeli Investment Group” koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao ponudu kompanije „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS. Treću odluku, koja je bila pred poslanicima 2017. godine, Vlada nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem 2017. godine izbacila „Ljubiju“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku putem berze, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

IRB je nakon toga organizovao aukciju, ali je ona propala.

Prodaja podržavljenih preduzeća

Planirana je i privatizacija tri preduzeća koja je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u stečaju, a radi se o firmama „Novi mermer“ Šekovići, „Novi autodijelovi“ Rudo i „Nova tvornica prečistača“ Rogatica.

Na prodaju državni kapital i u „Krajinapetrolu“

Osim rudnika „Ljubija“, Planom privatizacije IRB-a za ovu godinu, ali  putem redovnog berzanskog trgovanja, predviđena je prodaja 42,2 odsto državnog kapitala u „Krajinapetrolu“, kao i u preduzećima „Mlinpek“ iz Prnjavora, “Budućnost“ Šamac, „Stočar“ Banjaluka, BRC „Šeher“ i PD „Semberija“.

CAPITAL je ranije objavio da  je INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio i da je dala dozvolu INA-i da izvrši analizu poslovanja tog preduzeća.

U pokušaju da prije INA-e kupi „Krajinapetrol“, bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio je milione maraka u ovo posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kesić je kupovinom akcija i povećanjem udjela na 32,27 odsto došao u poziciju da objavi ponudu za preuzimanje, ali je dobio negativno mišljenje uprave.

Piše: Marina Čigoja Ljubojević

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter