Srpska izabrala -loš tajming- za kreditno zaduženje

Srpska izabrala -loš tajming- za kreditno zaduženje

Republika Srpska je izabrala loš tajming za izlazak na Londonsku berzu, budući da je mogla puno bolje proći nešto ranije, kada su se na isti način zadužile susjedne zemlje.

Iako imaju istu kategoriju kreditnog rejtinga, Crna Gora se krajem 2020. godine zadužila na Londonskoj berzi po kamatnoj stopi od 2,875 posto na period od 7 godina, dok se Republika Srpska prije dva dana zadužila petogodišnjim obveznicama po kamatnoj stopi od 4,75 posto.

Razlika u kamati ove dvije obveznice iznosi 1,875 posto. Zašto?

Crngorska konsultantska kuća Fidelity Consulting objasnila je da je Crna Gora prošla bolje jer je emitovala obveznicu u decembru 2020. godine.

Ova kuća izračunala je da je Crna Gora pravovremenim emitovanjem obveznica u odnosu na Republiku Srpsku napravila uštedu od 98,5 miliona evra.

- Tih 98,5 miliona evra biće dovoljno da se isplati jedna i po godišnja rata čuvenog kredita prioritetne dionice autoputa, naveo je Fidelity Consulting.

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić pozvao se na ovu analizu, podvukavši da je to još jedan dokaz pravovremenog emitovanja obveznica države Crne Gore.

Dobar trenutak uhvatile su i druge zemlje u okruženju, pa se tako Hrvatska zadužila krajem februara za 2 milijarde evra uz niske kuponske kamatne stope od 1,125 i 1,750 posto. Obveznice su bile s rokom dospjeća od 12 i 20 godina.

Iz hrvatske Vlade su naglasili kako su postigli za čak 30 baznih bodova nižu cijenu od inicijalno objavljene za obje tranše zahvaljujući povoljno odabranom vremenskom trenutku.

I Srbija se zadužila jeftinije od Republike Srpske, krajem januara prikupila je evroobveznicama 150 miliona evra po kamatnoj stopi od 3 odsto godišnje.

Izvor: Indikator.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter