Srpska i BiH majke tajkunima a maćehe narodu: Za Integral se otvara novi most i prelaz u Gradišci, narod nek se strpi

Srpska i BiH majke tajkunima a maćehe narodu: Za Integral se otvara novi most i prelaz u Gradišci, narod nek se strpi

Pohvali se juče naša presposobna vlast kako će do kraja maja biti gotov novi most u Gradišci, ali i da isti i dalje neće biti u funkciji. Kako su prenijeli brojni mediji, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH je u vezi s tim saopšteno da je održano nekoliko sastanaka u martu i aprilu s nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i Republici Hrvatskoj, da je potrebna nova kategorizacija graničnog prelaza Gradiška – Stara Gradiška, te je pokrenuta inicijativa za uspostavljanje graničnog prelaza na zajedničkoj lokaciji u skladu s dogovorom sa hrvatskom stranom.

U Ministarstvu su naveli kako je to ekonomski opravdano rješenje koje bi osiguralo niže troškove izgradnje graničnog prelaza, niže troškove održavanja, bolju koordinaciju saradnje nadležnih organa iz obje države, te manju mogućnost korupcije.

Slaba je to utjeha bila običnim smrtnicima koji su pokušali preko Graničnog prelaza u Gradišci ovih dana bilo ući, bilo izaći iz zemlje. Gužve su bile ogromne, kao i svakog vikenda, a posebno za vrijeme uskršnjih praznika, i niko ne sumnja da će tako biti i u prvim danima maja, zbog poklapanja vjerskih i prvomajskih praznika. Gužve su u dane vikenda i praznika ogromne i na prelazima Gradina, Brod, Šamac i drugim graničnim prelazima na sjeveru koji se mogu koristiti kao alternativa za pristup nekadašnjem auto-putu Bratstva i jedinstva. Narod neka čeka, tajkuni su ipak prioritet, a Cikotićeva brzina pokazuje da su dobri odnosi na relaciji SDA – SNSD.

Ipak, niko da objavi, niti se na službenim stranicama Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Granične policije BiH ili Uprave za indirektno oporezivanje može pronaći informacija da je ministar Selmo Cikotić prije par dana odobrio zahtjev dvorske neimarske firme „Integral inžinjering“ a.d. Laktaši, te na lokaciji novog mosta na rijeci Savi u mjestu Čatrnja kod Gradiške odredio privremeni granični prelaz, radi prevoza drobljenog kamena, betona i asfalta za potrebe ralizacije ugovora na izgradnji brze ceste, i to za period od 01.05. do 31.12.2022.godine, a koji će biti u funkciji svakog dana od 07 do 19 časova.

U navedenom Rješenju Ministarstva bezbjednosti stoji i da će Granična policija i Uprava za indirektno oporezivanje BiH obavljati kontrolne poslove na lokaciji novog mosta, kao i da će vršiti kontrolu lica, putnih isprava i prevoznih sredstava za vrijeme dok je određen privremeni granični prelaz, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i Zakonom o strancima, a za šta će Granična policija BiH obezbijediti i mobilni čitač putnih isprava.

Po mojim informacijama, čitava procedura pokrenuta je od strane Integral inžinjeringa tek 11.04, a na mišljenje Jedinice Granične policije u Gradišci čekalo se čak jedan dan, do 12.04, te je uprava Granične policije već 13.04. dostavila Ministarstvu akt kojim je zahtjev ocijenjen kao osnovan i predloženo je da se istom udovolji. Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i veselog direktora Džakule saglasnost je tražena 25.04. i stigla je već 27.04.2022, znači za cijela dva dana, dok je ministar Cikotić već narednog dana, tačnije 28.04.2022.godine donio navedeno Rješenje i odredio privremeni granični prelaz, koji sa radom počinje sutra!

Toliko o famoznoj blokadi institucija, koja je očigledno na snazi samo kada je potrebno donijeti odluke u interesu građana, dok za ono što predstavlja interes naših vlastodržaca i njihove klijentelističko-tajkunske mreže razumijevanja i saradnje očigledno ne nedostaje i sve se rješava kao dlanom o dlan! A narod ko narod, možda i dalje vjeruje da se ne mogu dogovoriti o suspenziji naplate akciza na gorivo ili o smanjenju stope PDV-a na osnovne životne namirnice. Oni rijetki koji mogu da istrpe ove strašne udare na kućne budžete možda sjednu u kola i pođu da za praznike obiđu rođake i prijatelje koji su pobijegli glavom bez obzira odavde, pa neka se zamisle dok čekaju u kolonama na prelazak granice da li je naša dovitljiva elita pronašla način da se i te muke riješi i napravi sebi tajnovitu prečicu.

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: ZIPAPHOTO/Borislav Ždrinja/banjaluka.net
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter