Srbija posle drame -srušila- Francusku!

Srbija posle drame -srušila- Francusku!

Odbojkaši Srbije pobedili su Francuski sa 3-2 u setovima (22:25, 26:24, 25:20, 18:25, 18:16) u drugoj grupnoj fazi Svetskog prvenstva.

Srbija je odigral sjajan, uzbudljiv meč pun preokreta i ostvarila veoma bitnu pobedu na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj.

Aleksandar Atanasijević odigrao je nestvarno dobar duel i nosio Srbiju kada je bilo teško i odigrao jedan od svojih najboljih mečeva u nacionalnoj selekciji.

Srbija je posle dugih, dugih sedam godina uspela da pobedi Francusku u zvaničnim mečevima. 

Atanasijević je zabeležio čak 38 poena, dok je korektor Francuske Stefan Boje imao 35 – partije dvojice "mađioničara" koje će se dug pamtiti. Uroš Kovačević je upisao 16, a Srećko Lisinac 12 poena. 

Francuska je bolje ušla u duel i imala startnu prednost, a "Orlovi" nisu izgledali baš dobro. Ipak, Srbija je nekako uspela da se vrati u prvi set i pristigne "Trikolore" u drugom delu seta, ali su oni na iskustvo i igru Stefana Bojea rešili prvi deo igre u svoju korist. 

Birljirao je Boje i u drugoj deonici meča i bio stvarno nezaustavljiv, te prolazio iz svih pozicija. Njegovom dobrom igrom "hranili" su se saigrači, a Srbija je gubila i tokom drugom seta. 

Tada je krenuo da dominira Atanasijević, što prilikom servisa što prilikom napada, a čak i u bloku. Naši odbojkaši su gubili 24:22 krajem tog dela igre, ali onda je nestvarni Bata Atanasijević krenuo, uz dobre servise Nikole Jovovića pre svega, i serijom 4:0 "Orlovi" su izjednačili na 1-1. 

Na "krilima" dobro završenog drugog seta naši su nastavili i u trećem. Francuzi su bili totalno rasejani, ali je Boje i dalje bio dominantan. Ipak, dosta grešaka Tiba Rosara i nedostatak opcija izuzev Bojea pomogli su srpskoj reprezentaciji da, opet fantastičnom završnicom seta u kojoj je blistao niko drugi no Atanasijević, dođe do osvajanja drugog seta u nizu. 

Četvrti set je bila slika koja nije priličila ostalim. Srbija je igrala jako nezainteresovano, bez želje i žara, a Francuska je "letela" po terenu. Boje je nastavio da bude dobar, Ngape je proigrao, a "Orlovi" su se predali i u neku ruku odmarali za peti set. 

Jako bitan je bio odlučujući set za prolaz u narednu fazu i oba tima znala su da će poraženi imati jako težak zadatak. 

Srbija je dobro počela, ali je Francuska brzo okrenula jer je dobro zaigrao Tili. Držali su "Trikolori" prednost od dva poena, ali onda na scenu stupa ko? Aleksandar Atanasijević! 

Francuska je imala dve set lopte, ali je oba puta poklanjala poene Srbiji servis greškama. Pri rezultatu 16:16 na servis je došao Uroš Kovačević, prvi put izborio kontru za Atanasijevića, a zatim loptom pogodio Le Gofa u glavu i zabeležio as, te doneo veliku, veliku pobedu nacionalnoj selekciji Srbije. 

Odbojkaši Srbije bili su oduševljeni, skakali i slavili posle meča, zajedno sa selektorom Grbićem i stručnim štabom, a bitnom pobedom došli su jako blizu plasmana u treću fazu Svetskog prvenstva. 

Podsećamo, "Orlovi" su u grupi sa Poljskom, Francuskom i Argentinom, a na Fajnal siks, u neku ruku, ide prvoplasirani, i dva najbolja drugoplasirana iz sve četiri postojeće grupe. 

Izabranici Nikole Grbića sada imaju pet pobeda i jedan poraz, dok Francuska ima skor od tri pobede i tri poraza. Sledeći meč za Srbiju je u subotu od 16.00, protiv Argentine. 


Izvor: b92