Srbija - Dobrodošli u 21. vijek - Nevjerovatno - Optužili Veru da je vještica, pa je kamenovali!


Srbija - Dobrodošli u 21. vijek - Nevjerovatno - Optužili Veru da je vještica, pa je kamenovali!

Ni poslije 12 prijava, dvadesetak napada, dvije prekršajne osude, prebijanja i suđenja Vera Nikolić (67), bivša radnica „Zastave“ iz Kragujevca (Srbija), ne smije da se vrati u svoju kuću. A i da hoće – nema gdje.

Kuća je demolirana, sjekirom su razvaljeni vrata i prozori a jelke ispred kuće iščupane. Već četiri godine traje njena agonija zbog razloga koje je teško i opisati i dočarati.

– Sve je počelo kad je bivši komšija zbog imovinskog spora s mojim ocem ubijedio druge komšije s kojima me dijeli ograda da sam vračara. Onda su umislili da pokušavam da im omađijam zeta. I od tada sam imala dvadesetak napada. Kamenovali su mi kuću dok sam bila u njoj, poslije je uništili skroz. Krenulo je s pozivima, koje imam snimljene, a poslije je bio napad za napadom. Oboljela sam, tukli su me na pijaci, ubili su mi pse. Nema ko da me zaštiti. Pa ja da sam vještica i vračara, valjda bih vračala za nekog doktora nauka – priča u dahu Vera, pokušavajući da u nekoliko rečenica objasni koliko je stvar daleko otišla, da je sistem zakazao… 

Uistinu, komšije su otišle predaleko.

U pozivima koje su preslušali novinari lokalnog portala Šumadijske novine, a za koje Vera tvrdi da potiču od B. R. iz sela Čumić, čiji je zet D. M. inicirao sumnju u vračanje i vještičarenje, čule su se jezive prijetnje, "da će je nataknuti na ražanj", ubiti joj unuke, sruštiti kuću, kamenovati je.

O svemu su obaviješteni policija i tužilaštvo.

Izvor: avaz.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks