Srbija dala imena planeti i zvijezdi: Na nebu sijaju Morava i Vlasina!


Srbija dala imena planeti i zvijezdi: Na nebu sijaju Morava i Vlasina!

Novootkrivena zvijezda WASP-60 zvanično je danas nazvana Morava, a njena planeta WASP-60b Vlasina, na globalnom događaju u Parizu povodom jubileja Međunarodne astronomske unije (MAU), koja obilježava 100 godina od osnivanja.

Sve zemlje članice MAU su imale jedinstvenu priliku da kumuju imenu jednoj od novootkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema.

Imenovanje egzoplanete i njene matične zvijezde vršilo se u okviru konkursa “Imenuj egzosvjetove”, koji je bio sproveden tokom 2019. godine.

Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa novo ime za zvijezdu WASP-60 i njenu planetu WASP-60b, navodi se u saopštenju Društva astronoma Srbije i Međunarodne astronomske unije.

Planetski sistem WASP-60 je otkriven 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvježđa Pegaz a udaljen je 1.304 svjetlosne godine od Zemlje.

Zvijezda Morava je žuta zvijezda nalik Suncu, dok je njen pratilac Vlasina gasovita planeta nalik Jupiteru, ali sa upola manjom masom. Za razliku od Jupitera, Vlasina se okreće oko svoje matične zvijezde na oko 100 puta manjem rastojanju, te dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, Vlasina napravi krug oko Morave za nešto više od četiri zemaljska dana.

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta je konkurs za imenovanje planetarnog sistema WASP-60 otvorila u maju 2019. godine.

Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna ove godine imali priliku da dostave svoje prijedloge za ime zveijzde i planete, shodno pravilima koje je propisala MAU.

Sve pristigle prijedloge komisija je provjerila, te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje koje se u Srbiji vršilo u Noći istraživača održanoj 27. septembra 2019. godine.

Imena koja su dobila najviše glasova bila su Vlasina i Morava, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad. Ova imena inspirisana su jednim od najvećih riječnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave, a koja cijelom svojom dužinom protiče kroz Srbiju.

Međunarodna astronomska unija okuplja više od 10.000 profesionalnih astronoma iz više od 90 zemalja. Njena misija je da uspostavlja i koordiniše međunarodnom saradnjom u astronomiji, promoviše i štiti astronomiju kao nauku u svim aspektima. MAU je i međunarodno prepoznata organizacija nadležna za dodjelu naziva nebeskim tijelima ili karakterističnim oblicima reljefa na njihovoj površini.

Izvor: blic.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks