Sprdanje sa narodom: Sastanak sa zamjenikom -lažnog- visokog prestavnika? Petar Đokić sa Laslom Markušom


Sprdanje sa narodom: Sastanak sa zamjenikom -lažnog- visokog prestavnika? Petar Đokić sa Laslom Markušom

Dok napadaju opoziciju u Republici Srpskoj zbog sastanaka sa “lažnim” visokim predstavnikom u BiH, vladajući se istovremeno sastaju sa predstavnicima iste te institucije i raspravljaju o “prioritetima vlasti”.

Nekako “ispod radara” javnosti u Republici Srpskoj je prošao sastanak ministra energetike i rudarstva u Vladi RS Petra Đokića sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH i šefom Regionalne kancelarije OHR-a u Banjoj Luci Laslom Markušom. Izvještaj sa sastanka u kratkoj formi sa fotografijom objavljen je samo na društvenim mrežama OHR-a.

“Zamjenik visokog predstavnika Laszlo Markusz danas se sastao sa ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem. Razgovarano je o prioritetima vlasti u naredne četiri godine te radu ovog ministarstva”, navodi se u kratkom saopštenju na Twitter nalogu OHR-a.

Sam po sebi sastanak ne privlači mnogo pažnje – predstavnik entitetske vlasti se sastaje sa predstavnikom Kancelarije visokog predstavnika u BiH i raspravljaju o prioritetima vlasti u narednom periodu. Ništa posebno, uobičajeni sastanak, rekli bi. Međutim, bilo bi tako da Republika Srpska, kao i sve njene instance, ne priznaje visokog predstavnika i već duži period ne vodi “rat” protiv Kancelarije visokog predstavnika, istovremeno proskribujući sve, a posebno opoziciju u Republici Srpskoj, zbog i najmanje naznake da su se sastali s nekim iz te institucije. U njihovom slučaju to, očigledno, ne važi.

Da li je Đokić samoinicijativno, bez odobrenja “koalicionih gospodara”, odlučio da se sastane sa zamjenikom visokog predstavnika, “koga Republika Srpska ne priznaje”, gradeći sebi svojevrsnu odstupnicu, ili je izabran kao izaslanik u procesu približavanja i otopljavanja odnosa, da ne kažemo “posipanja pepelom”?

Teško je pretpostaviti da se bilo ko iz vlasti u Republici Srpskoj usudi povlačiti određene poteze na svoju ruku, bez odobrenja SNSD-a, konkretno Milorada Dodika, pri tome zanemarujući vjerovatne posljedice koje bi uslijedile zbog toga. S druge strane, “SNSD ne može uticati na odluku koalicionih partnera iz Socijalističke partije i mora prihvatiti činjenicu da je SP zasebna politička stranka”, izjavio je Dodik krajem prošle godine raspravljajući upravo o Đokiću i njegovom statusu u Vladi RS.

“On je predsjednik Socijalističke partije koja je na izborima dobila pet poslanika i dio je koalicije koja se pokazala stabilna. Mi ne možemo da zadiremo u prijedloge koje daju pojedine političke partije. Isto kao što ne želimo da nama u SNSD neko govori koga da predlažemo. Isto tako to pravo priznajemo i drugima”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da Petar Đokić treba biti smijenjen zbog ranijih presuda.

Kako vidimo, nije smijenjen. Štaviše, sastaje se sa predstavnikom institucije koju vlast u Republici Srpskoj ne priznaje. Međutim, taj sastanak se može posmatrati i iz drugog ugla, uzevši u obzir da Laslo Markuš dolazi iz Mađarske, čiji je predsjednik Viktor Orban u dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom. Da li je ovaj sastanak uvod u svojevesni proces približavanja vlasti Republike Srpske sa Kancelarijom visokog predstavnika ili OHR u svojim redovima ima “kukavičje jaje”? To će, naravno, pokazati vrijeme.

Međutim, indikativno je licemjerje vladajućih koji napadaju opoziciju u Republici Srpskoj zbog sastanaka sa visokim predstavnikom ili s blio kim iz njegovog okruženja, dok se istovremeno sastaju sa predstavnicima iste te institucije, koju ne priznaju. Doduše, uzevši u obzir da mediji bliski vlastima u Republici Srpskoj nisu ni spomenuli da se Đokić sastao sa zamjenikom visokog predstavnika, sastanak se za javnost Republike Srpske nije ni desio, tako da narativ o “lažnom visokom predstavniku” može i dalje da služi vlastima u RS za održavanje pozicije “pravovjernih boraca” za Republiku Srpsku dok s druge strane “domaći izdajnici i strani plaćenici”, sarađujući sa visokim predstavnikom, žele da unište Republiku Srpsku.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter