Sposobna vlast Srpske i njeni menadžeri: I pored rekordnih cijena struje dobit ERS pala za 31 milion KM


Sposobna vlast Srpske i njeni menadžeri: I pored rekordnih cijena struje dobit ERS pala za 31 milion KM

Dobit „Elektroprivrede Republike Srpske“ je u prošloj godini, kada je cijena struje bila na maksimumu, iznosila 49 miliona KM i smanjena je za 31 milion u odnosu na 2021.

Podsjećamo, ERS je u 2021. godini imala rekordnu dobit od 80 miliona KM.

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović rekao je za CAPITAL da je ERS kao holding u čijem je sastavu pet proizvodnih i pet distributivnih preduzeća sa istraživačko-razvojnim centrom lani ostvario dobit od 49 miliona maraka.

„Sva preduzeća su bila u plusu, što je bilo veoma teško ostvariti, pogotovo što nam je 31 put tokom godine ispadala TE “Ugljevik” i izazvala ogromnu kupovinu električne energije po cijenama od 500 do 700 evra. Po toj cijeni som kupovali, a prodavali smo je građanima po 28 evra i privredi po 50 evra. Sva ta potencijalno velika dobit se istopila zbog nestabilnosti“, rekao je Petrović.

Pored ispada sa mreže problemi u TE „Ugljevik“ uzrokovani su i sa remontom koji znatno kasnio prošle godine, a o čemu je CAPITAL pisao u tekstu ERS mora na triježnjenje kako bi se spriječio kolaps sistema.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić za kašnjenje i probleme u radu preduzeća optužio je tadašnju upravu na čelu sa direktorom Čedomirom Stojanovićem, ali nikoga od njih nije sankcionisao.

Inače, najveću dobit među zavisnim preduzećima ERS lani su ostvarile „Hidroelektrane na Trebišnjici“ i to 23,8 miliona KM. Iza njih po profitabilnosti je bio RiTE „Gacko“ sa 10,7 miliona, „Hidroelektrane na Vrbasu“ sa 5,4 miliona, „Elektrodistribucija Pale“ sa 3,6 miliona te „Hiidroelektrane na Drini“ sa 2,9 miliona KM.

Pišu: A.P i M.LJ.
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter