Split: Puštaju se Ceca i ekipa iako se narod buni

 Split: Puštaju se Ceca i ekipa iako se narod buni

Jadranski radio iz Splita, iako je to zvanično nepoželjno, pušta hitove Katarine Grujić, Cece, Saše Matića, Šemse Suljaković, Šabana Šaulića. Posljedica te promjene programa je nastala na osnovu istraživanja tržišta koje je pokazalo – slušaoci žele više pop i narodne muzike, posebno one iz “okolnih zemalja”.

“Jadranski radio je lokalna radio stanica s gradskom koncesijom za Grad Split te je izložen konkurenciji radijskih stanica koje imaju regionalne i državne koncesije za to područje. Promjenom upravljačke strukture, tokom jeseni prošle godine, započeli smo s praćenjem konkurencije i analizom prisutnih programa na splitskom području i uporedili smo ga s dosadašnjim programom Jadranskog radija. Zaključak je bio da se muzički, zabavni i informativni program potpuno podudaraju s programima konkurencije. S obzirom na veći doseg njihovog signala, Jadranski radio je bio u podređenom tržišnom položaju prema oglašivačima i slušateljstvu te je upao u velike finansijske probleme. Jednostavno – isti program, manji doseg. Doseg ne možemo promijeniti jer je zadan koncesijom, dakle morali smo promijeniti program”, objasnili su za Index s Jadranskog radija.

“Promjenu glazbenog programa provodimo na način da se u dnevnom programu puštaju pjesme isključivo domaćih autora i izvođača, pogotovo pjesme koje su nastale u tom podneblju, dok u večernjim i noćnim satima uz domaću pop i narodnu produkciju, mogu ići i pjesme iz okolnih država. Odluku da se puštaju pjesme iz okruženja donijeli smo na osnovu ispitivanja tržišta. Direktna anketa slušatelja se provodi svaki put kad otvorimo telefon za pozive i poruke slušatelja te ispunjavamo njihove glazbene želje. Osim toga, novi direktor Jadranskog radija ima iskustvo s promjenom programa na Gradskom radiju Virovitica i Radio Daruvaru, gdje je korištena slična shema ispitivanja tržišta koja se pokazala izuzetno uspješnom, što se odrazilo i na isplativost poslovanja tih radijskih postaja”, kažu nam.

Iz radija navode da ne puštaju pjesme koje podstiču nacionlnu mržnju, ali da zbog narodnjaka često imaju problema. Naime, pojedini ih slušaoci napadaju zbog muzičkog izbora, ali s druge strane mnogo je onih koji ih brane.

“Dosadašnje praćenje slušanosti Jadranskog radija pokazuje da u Splitu postoji izrazito veliko interesovanje za muziku koja se inače ne pušta na hrvatskim radio stanicama iako se sluša u klubovima, kafićima i preko interneta te putem satelitskih TV i radio stanica. S obzirom na to da nismo povezani niti s jednim interesnim lobijem koji diktira muzičku produkciju na domaćim radio stanicama, niti želimo biti, odlučili smo srušiti ‘tabu’ te muzike u hrvatskom eteru. Na taj način želimo i da pomjerimo granice i ograničenja koja zatvaraju naše društvo i utiču na slobodu pojedinca da bira, od ponuđenoga, ono što mu se sviđa što god dežurni dušebrižnici mislili o tome”, zaključuju.


Izvor: Index.hr