Spašavanje Prointera: Poreska uprava RS kupila računarsku opremu vrijednu pola miliona KM


Spašavanje Prointera: Poreska uprava RS kupila računarsku opremu vrijednu pola miliona KM

Digitalno doba PU RS građani finansiraju milionima maraka. Akcija spašavanja IT firme povezane s porodicom predsjednika RS Milorada Dodika pokrenuta je samo dva dana nakon što je direktor PU RS Goran Maričić pitao AJN BiH šta da radi sa okvirnim sporazumom za softverske licence, jer je „Prointer“ izgubio partnerstva sa Microsoftom i SAP-om. Na tender za nabavku računarske opreme stigla je jedna ponuda i „Prointeru“ je bio zagarantovan novi ugovor na 522.441 KM sa PDV-om.

Nakon što je IT firma „Prointer“ obavijestila Poresku upravu Republike Srpske da je u tenderskom problemu zbog izgubljenih partnerstava sa kompanijama SAP i Microsoft, direktor Goran Maričić odlučio je da osmisli akciju spašavanja. Od firme izuzetno bliske vlasti u RS kupiće računarsku opremu i to za 522.441 KM sa PDV-om.

Tender je raspisan 10. februara, samo dva dana nakon što je Maričić pitao Agenciju za javne nabavke u Bosni i Hercegovini šta da radi sa okvirnim sporazumom za softverske licence potpisan sa sa firmom, koja po priznanju predsjednika RS Milroada Dodika za saradnika ima njegovog sina Igora Dodika.

Zanimljivo, na Trg Republike Srpske broj osam stigla je samo jedna ponuda, iako je potpuno nerealno misliti da nijedna druga IT firma u Bosni i Hercegovini ne može da ponudi istu ili sličnu robu. Odluku o izabranom ponuđaču Maričić je objavio 30. marta.

„Ponuda ispunjava uslove prihvatljivosti i pravilnosti ponude koji su definisani u tenderskoj dokumentaciji. Komisija je dala preporuku direktoru da, u skladu sa članom 70. Zakon o javnim nabavkama BiH, u predmetnom postupku donese odluku kojojm će kao najpovoljniji ponuđač biti odabran 'Prointer ITSS Banjaluka – član Infinity International Group'. Ugovor o kupoprodaji računarske opreme zaključiće se na iznos od 522.440,86 KM sa uračunatim PDV-om“, stoji u dokumentu objavljenom na zvaničnoj stranici PU RS.

Maričić nije imao dilemu – ugovor s „Prointerom“ potpisao 12. aprila.

Sa ovom posljednjom cifrom izdvajanja Poreske uprave RS za računarsku opremu od 2017. godine do danas iznose 1.664.107 KM sa PDV-om. To je zbir procjene klikova u ukupno pet ugovora. I prvi 2017. godine dobio je – „Prointer“.

Tada su stigle dvije ponude, ali je jedna automatski odbačena kao neprihvatljiva. Uz naziv ove firme stajalo je da će oprema građane koštati 204.741 KM.

Do 2020. godine poreznici su bili zadovoljni isporučenim, a onda je došlo vrijeme za novu tendersku rundu. Ponudu  imala firma „Sirius 2010“. Posao je zaključen u februaru i to na 678.599 KM.

I vlasništvo ove firme dovodi se u vezu sa porodicom Dodik.

„'Sirius 2010' osnivač je i 'Zekstre' Banjaluka, jednog od dva najveća akcionara 'Boske', čiju su privatizaciju 2008. godine potpisali tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i vlasnici kompanija 'Zekstra' i 'Delta' iz Beograda, Dragan Đurić i Miroslav Mišković“, podsjetio je nedavno Capital.

Naredne 2021. i 2022. godina bile su rezervisane za „Grafo-komerc“, firmu u vlasništvu porodice Batar, koja je takođe počest tenderski pobjednik. Za ta dva ugovora dato joj je 123.823 KM i 134.503 KM. Inače, ova firma u martu prošle godine bila je predstavnik konzorcijuma sa „M:telom“, kojeg je vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede RS i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović angažovao za štampanje i kovertiranje računa za struju – 5.658.120 KM.   

ZA SERTIFIKOVANE KONSULTANTE 300.000 KM

Predstavnici ugovornih urgana u RS i BiH uporno traže načine kako da ne bude obustavljeno finansiranje „Prointera“, nakon što je završio „na crnim listama“ svjetskih kompanija.

Kako je Žurnal nedavno pisao, sada će ova firma iskoristiti važeće individualne certifikate IT stručnjaka, a stranački kadrovi u javnom sektoru u tenderskim dokumentacijama zahtijevaće – certifikovane konsultante. Upravo ovaj scenario doveo je do novog ugovora sa Elektroprenosom Bosne i Hercegovine, kojim upravlja HDZ-ov Mato Žarić. Za tehničku i aplikativnu podršku sa obukom za SAP ERP sistem „Prointer“ će dobiti 292.032 KM sa PDV-om.

Posao je, nakon vrlo zanimljive tenderske procedure, ovjeren 3. aprila, samo 11 dana nakon što je njemačka kompanija SAP raskinula partnerstvo sa tenderskim IT prvacima.

Elektroprenos BiH 11. januara, na dan kada je tender raspisan, nije objavio plan javnih nabavki, iako je prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH bio obavezan. U obavještenju o dodjeli ugovora stajalo je da je primljena samo jedna, „Prointerova“ ponuda. Zanimljivo, vrijednost posla procijenjena je na 292.500 KM, a banjalučki stručnjaci ponudili su se za samo 468 KM manje. Očito, poprilično sigurni da im je ugovor unaprijed spreman.

Tražene tehničke i profesionalne specifikacije za ponuđača, koje je propisao Elektroprenos BiH, bile su pune zanimljivosti. Za početak, ponuđač je morao da ima minimalno jedan uspješno realizovan isti ili sličan ugovor ove vrijednosti u posljednje tri godine, a onda i certifikate ISO 9001, ISO 27001, ISO/IEC 20000, ISO 22301, ISO 21001, ISO 18295. Osim toga, kao zaposlene ili spoljne saradnike, odnosno konsultante, može da angažuje one sa SAP certifikatima – ukupno 11 takvih stručnjaka, mada direktor Žarić ne bi zamjerio ni ako jedan stručnjak ima više ovakvih certifikata.

IT stručnjaci u Bosni i Hercegovini i regionu u ocjeni za Žurnal saglasni su – ako ovakav ugovor „prođe“ sada, postaće praksa u poslovanju javnog sektora i firme koja je od osnivanja do danas dobila 914 ugovora vrijednih 230.066.194 KM sa uračunatim PDV-om.

Piše: Žana Gauk
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter